J. Sullivanas: JAV susitelks į pastangų apeiti sankcijas Rusijai užkardymą | kl.lt

J. SULLIVANAS: JAV SUSITELKS Į PASTANGŲ APEITI SANKCIJAS RUSIJAI UŽKARDYMĄ

Jungtinės Valstijos susitelks į pastangas nubausti veikėjus, mėginančius apeiti „pagrindines“ sankcijas, įvestas Rusijai dėl jos karo prieš Ukrainą, ketvirtadienį pranešė Vašingtono nacionalinio saugumo patarėjas.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai įtūžo dėl vasario 24-ąją pradėto Maskvos puolimo prieš provakarietišką kaimynę ir paskelbė virtinę griežtų sankcijų, nukreiptų prieš Rusijos finansų sistemą, aviacijos sektorių ir kitas svarbias ekonomikos sritis, nors Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas savo kurso dėl to iki šiol nepakeitė.

„Mums atrodo, kad jau ėmėmės pagrindinių priemonių, bet ateinančiomis dienomis mūsų dėmesys bus sutelktas į apeidinėjimą“, – per vieną simpoziumą sakė nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas).

„Per ateinančią savaitę ar dvi paskelbsime pranešimų, kuriais įvardysime taikinius, besistengiančius skatinti šį [sankcijų] apeidinėjimą tiek Rusijoje, tiek už jos ribų“, – pridūrė jis.

Praeitą mėnesį Jungtinės Valstijos paskelbė atsisakančios rusiškos naftos, dujų ir anglių eksporto.

Tuo metu Europos Sąjungos šalys dar nėra priėjusios vieningos pozicijos dėl energijos išteklių importo iš Rusijos potencialaus uždraudimo.

Kai kurios bloko narės, ypač Vokietija, vengia pritarti siūlymams nebepirkti iš Rusijos bet kokių energijos išteklių, nes tai galėtų pakenkti jų pačių ekonomikoms..

„Žinoma, yra šis energijos klausimas Europoje, ir šis pokalbis tebevyksta“, – sakė J. Sullivanas.

Jis taip pat paminėjo klausimus, susijusius su Rusijos oligarchų turtu, įšaldytu sankcijomis. Patarėjas teigė, kad kalbant apie jachtas ir kitokį turtą, mūsų tikslas jų nebeatiduoti“.

„Kai kurių įgaliojimų jau turime, ir galime išplėtoti tolesnių įgaliojimų – mes tai aktyviai nagrinėjame“, – sakė J. Sullivanas.

Kai kurie JAV Kongreso nariai jau ragino parduoti arba kitaip likviduoti Rusijos aktyvus, areštuotus dėl sankcijų, o už juos gautas lėšas panaudoti Ukrainos atkūrimui po karo.

 

Gairės: Jake Sullivanas, karas Ukrainoje, JAV, sabkcijos Rusijai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS