JAE atidarė ambasadą Izraelyje | kl.lt

JAE ATIDARĖ AMBASADĄ IZRAELYJE

Po santykių normalizavimo Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) atidarė savo ambasadą Izraelio Tel Avivo mieste. Per ceremoniją trečiadienį naujasis Izraelio prezidentas Isaakas Herzogas pasveikino pirmąjį JAE ambasadorių Mohammedą al-Chają. Ambasados atidarymas yra „svarbus etapas augančiuose mūsų abiejų šalių santykiuose“, - sakė I. Herzogas. Izraelis birželį atidarė savo ambasadą Abu Dabyje.

Izraelio prezidentas susitarimą su JAE pavadino „istoriniu“ ir ragino panašius susitarimus pasirašyti su „kitomis valstybėmis, kurios nori taikos su Izraeliu“.

Izraelis ir JAE praėjusį rugpjūtį, tarpininkaujant tuometiniam JAV prezidentui Donaldui Trumpui, paskelbė apie savo santykių normalizavimą ir po mėnesio iš tikrųjų pasirašė susitarimą. Iki tol Egiptas ir Jordanija buvo vienintelės arabų valstybės, palaikančios diplomatinius santykius su Izraeliu.

Nuo tada, be kita ko, šalis sujungė tiesioginiai skrydžiai, buvo paskirti ambasadoriai ir pasirašyta daugybė bendradarbiavimo susitarimų. Kovą Abu Dabis paskelbė įsteigsiantis 10 mlrd. dolerių (8,3 mlrd. eurų) investicijų fondą, kad galėtų investuoti į Izraelyje strategiškai svarbius sektorius, pavyzdžiui, energetikos ir vandens.

Spaudžiami D. Trumpo, ir Bahreinas, Marokas bei Sudanas susitarė su Izraeliu dėl santykių normalizavimo. Bahreinas birželį paskyrė pirmąjį savo ambasadorių Izraelyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS