Japonija ir Prancūzija sutarė stiprinti bendradarbiavimą gynybos srityje | kl.lt

JAPONIJA IR PRANCŪZIJA SUTARĖ STIPRINTI BENDRADARBIAVIMĄ GYNYBOS SRITYJE

  • 0

Japonija ir Prancūzija penktadienį pasirašė sutartį dėl karinės įrangos ir technologijų perdavimo; tuo siekiama stiprinti bendradarbiavimą gynybos srityje, kai Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šinzas Abė) stengiasi stiprinti saugumo ryšius su didžiosiomis valstybėmis.

Su Kinija dėl teritorijų ir kitų dalykų nesutarianti Japonija tokias sutartis jau yra pasirašiusi per pastaruosius dvejus metus su Didžiąja Britanija ir Australija, baigiantis draudimui Japonijai kariauti užsienyje ir švelnėjant ginklų eksporto apribojimams.

Minėta sutartimi su Prancūzija skatinamas dvišalis bendradarbiavimas gynybos srityje, užtikrinant, kad technologijos ir įranga nebus perduodama trečiosioms šalims be pirmosios šalies sutikimo.

„Manau, kad mums pavyko pastūmėti mūsų dvišalį bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityse vienu žingsniu į priekį, – sakė Japonijos užsienio reikalų ministras Fumio Kishida (Fumijas Kišida). – Svarbu tai, kad sutarėme dėl specifinių bendradarbiavimo planų“.

Taip F.Kishida kabėjo po Japonijos ir Prancūzijos bendro užsienio ir gynybos ministrų susitikimo.

Vienas tokio bendradarbiavimo sričių – robotizuotų išminavimo sistemos, pažymėjo Prancūzijos gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas).

„Ir Prancūzija, ir Japonija šioje srityje turi aukštųjų technologijų bendrovių, – sakė jis. – Jeigu dirbsime kartu, galėsime rasti abipusiai naudingų sprendimų“.

Japonija ir Prancūzija taip pat sutarė stengtis siekti vadinamosios įsigijimų ir kompleksinio aptarnavimo sutarties (ACSA – acquisition and cross-servicing agreement), kuri užtikrintų pagrindą logistiniam bendradarbiavimui tarp abiejų šalių ginkluotųjų pajėgų. Tokias sutartis Japonija yra jau pasirašiusi su JAV ir Australija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS