Japoniją paragino „sąžiningai“ pripažinti Antrojo pasaulinio karo laikų praeitį | kl.lt

JAPONIJĄ PARAGINO „SĄŽININGAI“ PRIPAŽINTI ANTROJO PASAULINIO KARO LAIKŲ PRAEITĮ

Vokietija pirmadienį pareiškė, kad mėgina „sąžiningai“ susigyventi su savo Antrojo pasaulinio karo praeitimi, ir paragino Japoniją daryti tą patį, kai šalies premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) apsilankė prieštaringai vertinamoje Tokijo šventovėje.

„Mes nenorime komentuoti dalykų, kurie yra susiję su Japonijos vidaus politika“, – sakė kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas (Štefenas Zeibertas) žurnalistams, apklaustas apie netikėtą Sh.Abe apsilankymą Jasukunio šventovėje, kuris įžeidė Kiniją ir Pietų Korėją.

„Bet apskritai, visos šalys turi sąžiningai susigyventi su savo vaidmeniu siaubinguose XX amžiaus įvykiuose. Tik sąžiningo pripažinimo pagrindu įmanoma kurti ateitį su buvusiais priešais. Tokia yra Vokietijos nuomonė... ir ji, manau, tinka visoms valstybėms“, – sakė jis.

Sh.Abe sukėlė Kinijos ir Pietų Korėjos pasipiktiną praėjusią savaitę, apsilankydamas Tokijo šventovėje žuvusiems japonų kariams pagerbti. Jasukunio šventovėje, kurią kai kas laiko Japonijos militarizmo simboliu, pagerbiami apie 2,5 mln. karo aukų, įskaitant 14 iškilių Antrojo pasaulinio karo nusikaltėlių.

Japonijos ir Kinijos santykius ir taip gadina teritorinis ginčas dėl Rytų Kinijos jūroje esančių salų.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas Martinas Schaeferis (Martinas Šėferis) pridūrė, jog Berlynas stebi „labai atidžiai ir su tam tikru susirūpinimu įtampą Rytų Kinijos jūroje“.

„Mūsų nuomone, būtų naudinga, jeigu visos šalys siektų susilaikymo ir nuosaikumo, ir bendrai ieškotų diplomatinių konflikto sprendimų, ypač, vengtų vienašališkų žingsnių, kurie gali dar padidinti įtampą regione“, – sakė jis.

Vokietija didžiuojasi savo pastangomis išpirkti kaltę dėl savo militaristinės praeities ir šešių milijonų Europos žydų nužudymo, nors jos kritikai tvirtina, kad Berlynas turėtų pasistengti dar daugiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS