Japonijoje viešinčio D. Trumpo neišgąsdino Šiaurės Korėjos raketų bandymai | kl.lt

JAPONIJOJE VIEŠINČIO D. TRUMPO NEIŠGĄSDINO ŠIAURĖS KORĖJOS RAKETŲ BANDYMAI

  • 0

Japonijoje viešintis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sekmadienį pareiškė, kad neseniai surengti Pchenjano raketų bandymai jo neišgąsdino ir jis esąs įsitikinęs, jog Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) įgyvendins prisiimtus įsipareigojimus nutraukti raketinius bandymus.

„Šiaurės Korėja pašaudė iš nedidelių ginklų, ir tai sukėlė nerimą kai kuriems mano žmonėms ir kitiems, bet ne man“, – parašė JAV vadovas savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Esu įsitikinęs, kad pirmininkas Kim (Jong Unas) ištesės man duotą pažadą“, – pridūrė jis.

Per pirmąjį D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą Singapūre pernai birželį buvo pasiektas susitarimas, kad Šiaurės Korėja nutrauks raketinius ir branduolinius bandymus.

Gegužės pradžioje Šiaurės Korėja po ilgokos pertraukos vėl išbandė keletą mažo nuotolio raketų. Stebėtojai šį Pchenjano žingsnį vertina kaip Šiaurės Korėjos nepasitenkinimą esama padėtimi derybose su JAV.

Vašingtono ir Pchenjano derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų įstrigo vasario mėnesį, kai Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimas žlugo dėl nesuderinamų reikalavimų vienai šaliai švelninti sankcijas, o kitai – nusiginkluoti.

JAV valstybės departamentas išvakarėse patvirtino, kad Vašingtonas tebėra atviras deryboms su Pchenjanu.

Taip buvo sureaguota į penktadienį Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos paskelbtą pareiškimą, kuriame pabrėžiama, kad „kol JAV neatsisakys dabartinio (situacijos) vertinimo metodo ir nepasiūlys naujo, dialogas tarp KLDR (Šiaurės Korėjos) ir JAV niekada neprasidės iš naujo, o branduolinės problemos sprendimo perspektyvos bus daug niūresnės“.

Tuo metu JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) prieš prasidedant D. Trumpo vizitui Japonijoje per spaudos konferenciją Tokijuje pareiškė, kad Šiaurės Korėjos raketų paleidimas „be abejonių“ yra Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimas.

Bandymas įsiteikti „diktatoriams ir tironams“

D. Trumpas savo žinutėje tviteryje taip pat sakė, jog nusišypsojo perskaitęs, kad Pchenjano oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) buvusį JAV viceprezidentą, dabar prezidento posto sieksiantį Joe Bideną (Džo Baideną) pavadino „žemo IQ kvailiu“.

„Nusišypsojau perskaitęs, kad Joe Bideną jie pavadino žemo IQ asmeniu ir dar blogiau. Gal jie siunčia man signalą?“ – parašė D. Trumpas.

KCNA anksčiau šią savaitę pranešė, kad J. Bidenas įžeidė aukščiausią šalies vadovybę ir įvykdė „nepakenčiamą, rimtą, politiškai motyvuotą provokaciją“ prieš Šiaurės Korėją.

Praėjusį savaitgalį Filadelfijoje pradėdamas savo kampaniją J. Bidenas apkaltino prezidentą D. Trumpą bandymais įsiteikti „diktatoriams ir tironams“, tokiems kaip Kim Jong Unas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Tai, ką jis ištarė, yra tik sofizmas silpnapročio, neturinčio elementarių žmogiškosios būtybės savybių, jau nekalbant apie politiko“ savybes, sakoma KCNA pranešime.

„Dėl jo bandymo tapti kandidatu nenutrūkstamu srautu liejasi komentarai, kad į jį neverta dėti vilčių, remiami pašaipos, kad jis yra žemo IQ kvailys, – skelbė KCNA. – Vis dėlto jis liaupsina save kaip populiariausią kandidatą į prezidentus. Tai absurdiška.“

Įtemptos derybos

D. Trumpas ir Sh. Abe derybose turėtų aptartį įtampą santykiuose su Pchenjanu, padidėjusią po vasarį žlugusio viršūnių susitikimo Hanojuje, taip pat prekybos derybas, vykstančias Vašingtonui ir Tokijui siekiant sudaryti prekybos susitarimą.   

Prekybos klausimu D. Trumpas tviteryje parašė, kad pasiekta „didelės pažangos“, tačiau daugelis dalykų bus sprendžiami po liepą numatytų Japonijos parlamento aukštųjų rūmų rinkimų. Be to, kalbama, kad Japonijos premjeras tuo pat metu gali paskelbti pirmalaikius visuotinius rinkimus.   

Rimtoji diplomatija prasidės pirmadienį, kai D. Trumpas pirmasis iš užsienio lyderių susitiks su naujuoju Japonijos imperatoriumi  Naruhito (Naruhitu), Chrizantemų sostą perėmusiu gegužės 1-ąją, kitą dieną po savo tėvo Akihito abdikacijos.

Sekmadienis yra skirtas diplomatiniams ryšiams tarp šalių sutvirtinti pasitelkus abiejų lyderių mėgstamą golfą ir garsiausią Japonijos sporto šaką – sumo, kurio rungtynių buvo pakviestas stebėti D. Trumpas.

Prezidento taurė

Garsiojoje „Ryogoku“ sumo arenoje susirinkę žiūrovai atsistoję garsiais plojimais ir sveikinimo šūksniais pasitiko plačiai besišypsantį ir jiems mojantį Amerikos prezidentą.   

D. Trumpas su žmona Melania (Melanija), lydimi Sh. Abe ir premjero sutuoktinės Akie, buvo palydėti prie jiems skirtų sėdimų vietų, esančių už kelių eilių nuo sumo ringo.  

Abiem poroms buvo įrengtos specialios paaukštintos sėdimos vietos su atlošais. Jas iškart apsupo apsaugininkai.

D. Trumpas įdėmiai stebėjo ringe vykstančią pajėgiausių šios sporto šakos imtynininkų kovą ir klausėsi Sh. Abe paaiškinimų. 

Vėliau Amerikos lyderis įteikė varžybų nugalėtojui – japonų imtynininkui Asanoyamai Hideki (Asanojamai Hidekiui) – Prezidento taurę. Tai specialiai pagamintas 27–32 kg svorio ir 1,4 m aukščio trofėjus, kurį pristačius, per žiūrovų salę nuvilnijo susižavėjimo šurmulys.

Į sumo ringą, vadinamą dohyo, D. Trumpas ir Sh. Abe užlipo specialiai jiems įrengtais mediniais laiptais. Sumo ringas laikomas šventa vieta, todėl abu lyderiai buvo apsiavę blizgančias juodos spalvos šlepetes.  

D. Trumpas iš pergamento anglų kalba perskaitė pasveikinimą čempionui ir tada padedamas vieno sumo pareigūno įteikė taurę Asanoyamai.

Dėl prezidento apsilankymo arenoje buvo imtasi itin griežtų saugumo priemonių. Tvyrant alinančiam karščiui prie metalo detektorių nusidriekė milžiniškos žiūrovų eilės. 

„Galvojau, kad bus imtasi tam tikrų saugumo priemonių. Tačiau tikrai nesitikėjau, kad jos bus tokio masto“, – sakė eilėje prie arenos lūkuriavęs 76 metų Hisato Koizumi (Hisatas Koidzumis).

„Šiandien atsitiktinai gavome bilietus. Man tai visai nepatinka“, – kalbėjo jis.

80-metė Miyo Hirase (Mijo Hirase) sakė, kad su saugumo priemonėmis buvo perlenkta lazda. 

„Gaila. Japonijoje nėra tiek daug blogų žmonių“, – sakė senolė. 

Sumo aistruoliai taip pat buvo įspėti nemėtyti sėdimųjų pagalvėlių – pagal tradiciją tai daroma, kai parbloškiamas aukščiausio rango imtynininkas jokodzūna (yokozuna). Būgštauta, kad kuri nors iš jų nepataikytų į D. Trumpą. 

Po sumo varžybų venas žiūrovų, 56 metų Masamitsu Kurokawa (Masamicus Kurokava) sakė, kad D. Trumpas turi „aurą“ ir yra „kitos klasės“.

Golfo partija

Prieš apsilankymą sumo arenoje D. Trumpas ir Sh. Abe sužaidė golfo partiją. Tai buvo jau penktoji bendra jų partija. 

D. Trumpas į golfo aikštyną šalia Tokijo atskrido sraigtasparniu. Jis vilkėjo raudoną megztinį, mūvėjo juodas kelnes ir buvo užsidėjęs raudoną sportinę kepuraitę su raidėmis USA. Aikštyne prezidentą pasitiko mėlynos spalvos švarką vilkėjęs Sh. Abe, vėliau tviteryje paskelbęs asmenukę su D. Trumpu.   

Per vietos televiziją parodytoje filmuotoje medžiagoje buvo matyti, kaip abu lyderiai mankštinasi. Kartu su jais buvo vienas garsiausių golfo žaidėjų Japonijoje Isao Aoki.   

D. Trumpas sakė su Sh. Abe aptaręs „prekybą, karinius reikalus ir įvairius kitus dalykus“.

„Manau, buvo labai produktyvi diena“, – sakė jis.

https://lnk.lt/video/zinios-kanu-kino-festivalyje-isdalyti-prestiziniai-apdovanojimai/65660

GALERIJA

  • Japonijoje viešinčio D. Trumpo neišgąsdino Šiaurės Korėjos raketų bandymai
  • Japonijoje viešinčio D. Trumpo neišgąsdino Šiaurės Korėjos raketų bandymai
  • Japonijoje viešinčio D. Trumpo neišgąsdino Šiaurės Korėjos raketų bandymai
  • Japonijoje viešinčio D. Trumpo neišgąsdino Šiaurės Korėjos raketų bandymai
  • Japonijoje viešinčio D. Trumpo neišgąsdino Šiaurės Korėjos raketų bandymai
  • Japonijoje viešinčio D. Trumpo neišgąsdino Šiaurės Korėjos raketų bandymai
  • Japonijoje viešinčio D. Trumpo neišgąsdino Šiaurės Korėjos raketų bandymai
  • Japonijoje viešinčio D. Trumpo neišgąsdino Šiaurės Korėjos raketų bandymai
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS