Japonijos premjero postas prognozuojamas kabineto atstovui Y. Sugai | kl.lt

JAPONIJOS PREMJERO POSTAS PROGNOZUOJAMAS KABINETO ATSTOVUI Y. SUGAI

Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) antradienį įsitvirtino kaip aiškus favoritas tapti naujuoju premjeru, artėjant valdančiosios partijos balsavimui, galbūt įvyksiančiam rugsėjo 14-ąją.

Y. Suga dar nėra oficialiai paskelbęs, kad sieks perimti vyriausybės vairą, premjerui Shinzo Abe (Šindzui Abei) praeitą savaitę pranešus, kad jis priverstas trauktis iš pareigų dėl pašlijusios sveikatos.

Tačiau Y. Suga jau dabar laikomas turinčiu daugiausiai galimybių tapti nauju premjeru, o jo kandidatūrai palaikymą antradienį išreiškė valdančiosios Liberalų demokratų partijos (LDP) didžiausia frakcija, pranešė šalies žiniasklaida.

Dvi kitos svarbios frakcijos taip pat nurodė remsiančios Y. Suga. Tikimasi, kad trečiadienį jis oficialiai paskelbs kandidatuojantis, o LDP patvirtins rinkimų datą.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad kandidatai turės užsiregistruoti iki rugsėjo 8 dienos, tuomet prasidės jų rinkimų kampanija.

Du kiti pretendentai – buvęs gynybos ministras Shigeru Ishiba (Šigerus Išiba) ir LDP politikos vadovas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) – jau yra paskelbę planus užimti premjero pareigas.

Pranešimuose sako, kad per LDP vidaus balsavimą bus renkama partijos vadovybė, o paskui parlamente turėtų įvykti premjero rinkimai – veikiausiai rugsėjo 16 dieną. Juose galės dalyvauti ir opozicijos kandidatai, bet šis balsavimas laikomas veikiau formalumu, patvirtinsiančiu valdančiosios partijos pasirinkimą.

Partijos vadovybės rinkimai paprastai vyksta balsuojant tiek įstatymų leidėjams, tiek LDP nariams visoje šalyje. Vis dėlto šįkart LDP pasirinko glaustesnį formatą – balsavime dalyvaus tik deputatai ir po tris atstovus iš 47 šalies prefektūrų.

Toks sprendimas sulaukė kritikos, bet partijos pareigūnai argumentavo, kad platesnį balsavimą suorganizuoti per ilgai truktų.

„Premjeras serga; jo liga atsinaujino. Esant dabartinėms sąlygoms jam sunku dirbti“, – antradienį žurnalistams sakė partijos generalinės tarybos pirmininkas Shunichi Suzuki (Šuničis Sudzukis).

„Jeigu rengtume viso masto rinkimus, tai truktų du mėnesius. Esant dabartinei premjero sveikatai, du mėnesiai – labai daug. Negalime gaišti taip ilgai“, – aiškino jis.

Trys pagrindiniai kandidatai

Nors kaip pretendentai buvo minimi keli veikėjai, atrodo, kad Y. Suga savo partijoje užsitikrino neįveikiamą šalininkų ratą.

71 metų politikas pastaraisiais metais užėmė svarbias pareigas, koordinuodamas politiką tarp ministerijų ir agentūrų. Be to, jis yra pagrindinis vyriausybės atstovas.

Y. Suga, laikomas pragmatišku veikėju, neturinčiu tvirtų ideologinių nuostatų, buvo svarbus Sh. Abe paterėjas. Būtent jis paskatino premjerą dar kartą kandidatuoti po nesėkmingos pirmosios kadencijos, kurią Sh. Abe dėl pašlijusios sveikatos 2007 metais taip pat buvo priverstas užbaigti, praėjus vos metams nuo darbo pradžios.

Antradienį apie savo kandidatavimą paskelbęs buvęs gynybos ministras Sh. Ishiba, yra populiarus visuomenėje, bet menkiau palaikomas partijos viduje.

Sh. Ishiba anksčiau buvo pasitraukęs iš LDP ir tapęs nepriklausomu politiku, taip pat trumpam įstojęs į kitą partiją. Daugelis valdančiojo bloko narių už šį nepastovumą jam iki šiol nėra atleidę.

LDP politikos vadovas F. Kishida, buvęs užsienio reikalų ministras, anksčiau antradienį tapo pirmuoju apie savo kandidatavimą į premjero postą paskelbusiu pretendentu.

Jis dažnai buvo įvardijamas Sh. Abe priimtiniausiu įpėdiniu, bet atsistatydinantis premjeras sakė neišreikšiantis palaikymo jokiam kandidatui. F. Kishida yra menkiau žinomas visuomenei, tad jam gali būti sunku varžytis su tokiais veikėjais kaip Y. Suga.

Sh. Abe rugpjūčio 28 dieną netikėtai paskelbė atsistatydinantis ir paaiškino, kad jam atsinaujino opinis kolitas – liga, varginusi jau daug metų.

Sh. Abe yra ilgiausiai Japonijos premjero poste dirbęs politikas, bet pastaraisiais mėnesiais jo vyriausybės populiarumas sumažėjo, visuomenei skeptiškai vertinant atsaką į koronaviruso protrūkį.

Jo įpėdinio laukia daug iššūkių, pradedant COVID-19 pandemija, baigiant rūpesčiais dėl ekonomikos. Be to, naujasis premjeras turės užtikrinti, kad įvyktų ateinantiems metams perkeltos 2020 metų Tokijo olimpinės žaidynės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS