JAV atkurs ryšius su palestiniečiais | kl.lt

JAV ATKURS RYŠIUS SU PALESTINIEČIAIS

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija antradienį paskelbė atkursianti ryšius su palestiniečiais ir atnaujinsianti pagalbos palestiniečių pabėgėliams programą, apkarpytą ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos.

Šie žingsniai žymi atnaujintą svarbų palaikymą dviejų valstybių sprendiniui, turinčiam išspręsti dešimtmečius besitęsiantį Izraelio ir palestiniečių konfliktą.

Laikinasis JAV ambasadorius prie Jungtinių Tautų Richardas Millsas (Ričardas Milsas) naująjį J. Bideno administracijos sprendimą paskelbė per aukšto lygio JT Saugumo Tarybos pasitarimą. Pasak jo, Vašingtono administracija įsitikinus, kad tai „tebėra geriausias būdas užtikrinti Izraelio kaip demokratinės žydų valstybės ateitį, taip pat paremti teisėtus palestiniečių siekius turėti jų pačių valstybę ir gyventi oriai bei saugiai“.

Prezidento D. Trumpo administracija demonstravo beprecedentį palaikymą Izraeliui: Vašingtonas pripažino Jeruzalę žydų valstybės sostine, perkėlė JAV ambasadą iš Tel Avivo į Šventąjį miestą, smarkiai sumažino finansinę pagalbą palestiniečiams ir pakeitė poziciją dėl izraeliečių nausėdijų teritorijose, kurias palestiniečiai nori matyti savo būsimos valstybės dalimis, atžvilgiu.

Izraelis per Šešių dienų karą 1967 metais užėmė Rytų Jeruzalę ir Vakarų Krantą. Tarptautinė bendruomenė šias teritorijas laiko okupuotomis, o palestiniečiai trokšta, kad jos abi būtų įtrauktos į būsimą nepriklausomą Palestinos valstybę. Tačiau per okupacijos dešimtmečius šiose teritorijose Izraelis sukūrė platų žydų nausėdijų tinklą, kuriose dabar gyvena beveik 700 tūkst. naujakurių.

D. Trumpo prieš metus pristatytas taikos planas numato, kad palestiniečių valstybė būtų fragmentuota ir kad kai kurios svarbios Vakarų Kranto teritorijos būtų perduotos Izraeliui. Ankstesnė JAV administracija palaikė Izraelio poziciją dėl kai kurių ginčijamų klausimų, įskaitant sienas, Jeruzalės ir žydų nausėdijų statusą, bet šį planą palestiniečiai griežtai atmetė.

R. Millsas leido suprasti, kad J. Bideno administracijos požiūris dėl Izraelio ir palestiniečių konflikto bus labiau subalansuotas.

„Vadovaujant naujai administracijai Jungtinių Valstijų politika bus palaikyti abiejų šalių sutartą dviejų valstybių sprendinį, pagal kurį Izraelis gyventų taikiai ir saugiai greta gyvybingos palestiniečių valstybės“, – sakė ambasadorius.

R. Millsas pridūrė, kad nė viena pusė negali primesti taikos, taip pat pabrėžė, kad pažangai ir galutiniam sprendiniui reikalingas tiek izraeliečių, tiek palestiniečių dalyvavimas ir susitarimas.

„Kad pasiektų šiuos uždavinius, Bideno administracija atkurs įtikinamą JAV įsitraukimą su palestiniečiais, taip pat izraeliečiais“, – sakė jis.

„Tai apims JAV ryšių su palestiniečių vadovybe ir Palestinos žmonėmis atnaujinimą“, – aiškino R. Millsas.

„Prezidentas Bidenas aiškiai rodė ketinąs atkurti JAV pagalbos programas, remiančias ekonominės plėtros programas ir humanitarinę pagalbą Palestinos žmonėms, taip pat atliks žingsnių, kad būtų vėl atverti diplomatiniai ryšiai, uždaryti ankstesnės JAV administracijos“, – pridūrė pareigūnas.

D. Trumpas nutraukė finansavimą Jungtinių Tautų pagalbos ir darbų agentūrai (UNRWA), įsteigtai padėti 700 tūkst. palestiniečių, kurie paliko ar buvo priversti palikti savo namus per karą, vykusį prieš ir po Izraelio valstybės įkūrimo 1948 metais.

Agentūra teikia švietimo, sveikatos priežiūros, aprūpinimo maistu ir kitokią pagalbą maždaug 5,5 mln. pabėgėlių ir jų palikuonių Vakarų Krante bei Gazos Ruože, taip pat Jordanijoje, Sirijoje ir Libane. Amerika buvo pagrindinė UNRWA donorė. Vašingtonui sustabdžius lėšų skyrimą, agentūra susidūrė su finansų krize.  

D. Trumpo administracija 2018 metų rugsėjį uždarė Palestinos išsivadavimo organizacijos (PLO) biurą Vašingtone. Šis biuras iš esmės veikė kaip palestiniečių diplomatinė atstovybė Jungtinėse Valstijose. 

R. Millsas sakė, kad Jungtinės Valstijos dės pastangas mažais žingsniais kurti pasitikėjimą abiejose pusėse, siekiant sudaryti sąlygas įgyvendinti dviejų valstybių sprendinį. 

Anot diplomato, siekiant šio tikslo „Jungtinės Valstijos ragins Izraelio vyriausybę ir palestiniečius susilaikyti nuo vienašališkų žingsnių, kurie apsunkintų pastangas įgyvendinti dviejų valstybių sprendinį, tokių, kaip teritorijų aneksavimas, nausėdijų plėtra, griovimai, smurto kurstymas ir kompensacijų skyrimas asmenims, nuteistiems kalėti už teroristinius aktus“.      

Izraelis kaltina palestiniečius smurto kurstymu ir griežtai prieštarauja, kad palestiniečių administracija finansiškai remtų asmenų, įkaltintų dėl atakų išpuolių prieš žydus, šeimoms.  

R. Millsas pabrėžė, kad „Jungtinės Valstijos toliau tvirtai rems Izraelį“, nepritardamos vienpusiškoms rezoliucijoms ir kitiems tarptautinių institucijų veiksmams, kuriais nesąžiningai išskiriamas Izraelis, ir rems Izraelio pozicijas bei dalyvavimą JT ir kitose tarptautinėse organizacijose.  

J. Bideno administracija sveikina neseniai įvykusį santykių tarp Izraelio ir virtinės arabų šalių normalizavimą ir ragins kitas valstybes užmegzti ryšius, sakė diplomatas.

„Taip, mes pripažįstame, kad arabų šalių ir Izraelio santykių normalizavimas nėra Izraelio ir palestiniečių taikos pakaitalas“, – sakė R. Millsas. 

Jis pabrėžė, kad įtempta padėtis Izraelio ir palestiniečių santykių klausimu bei faktas, kad tarp abiejų konflikto šalių nebėra pasitikėjimo, neatleidžia JT narių „nuo atsakomybės mėginti išlaikyti gyvybingą dviejų valstybių sprendinį“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Palestina/Izraelis yra tiesiogine ES nuosavybe

Mano manymu ES turetu aneksuoti Izraeli ir kolonistus zydus isvyti i Egipta. Ispanija be Prancuzija yra tikrieji Palestinos/Izraelio zemiu perimejai ir turetu priklausyti joms.

Valio

Butu gerai, jei dar ir isvestu savo diplomatini korpusa is Jeruzales.

pirmiausia

apkarpyti zydeliu grobikiskus norus ir grazinti uzgrobtas zemes palestinieciams nes chazaru palikuoniu nekenci/a netik azi/ja bet ir visi neglobalistynio mastymo zmones;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS