JAV Atstovų Rūmai oficialiai pasmerkė D. Trumpo „rasistinius komentarus“ | kl.lt

JAV ATSTOVŲ RŪMAI OFICIALIAI PASMERKĖ D. TRUMPO „RASISTINIUS KOMENTARUS“

AV Atstovų Rūmai antradienį oficialiai pasmerkė Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) dėl ksenofobiškų žodinių atakų prieš keturias etninėms mažumoms priklausančias Kongreso nares demokrates ir priešišką retoriką imigrantų atžvilgiu, nors prezidentas neigė kaltinimus rasizmu.

Respublikonų lyderiai parėmė D. Trumpą, bet keturi prezidento partijos nariai per balsavimą drauge su 235 demokratais pasmerkė jį už „rasistinius komentarus, legitimizavusius ir padidinusius baimę ir neapykantą naujųjų amerikiečių bei spalvotųjų“ atžvilgiu.

Vienas nepriklausomas Atstovų Rūmų narys taip pat parėmė šią priemonę, nukreiptą prieš D. Trumpo savaitgalio žinutes socialiniame tinkle „Twitter“, kuriose jis ragino kelias progresyvias Atstovų Rūmų nares demokrates grįžti į šalis, iš kurių jos atvyko.

Priimtoje rezoliucijoje prezidentui taip pat priekaištaujama dėl „imigrantų ir prieglobsčio prašytojų vadinimo įsiveržėliais“.

D. Trumpas seniai kursto baltųjų įtarumą dėl kitų etninių grupių. Rezoliucijoje jis kritikuojamas už „pasakymą, kad Kongreso nariai, kurie yra imigrantai (arba tie iš mūsų kolegų, kurie neteisingai laikomi imigrantais), nepriklauso Kongresui ar Jungtinėms Amerikos Valstijoms“.

Demokratai turi daugumą 435 vietų Atstovų Rūmuose, bet respublikonai dominuoja Senate, kur ši priemonė tikriausiai nebus svarstoma.

Minimos keturios Atstovų Rūmų narės, kurios visos, išskyrus vieną, yra gimusios JAV, yra ispanakalbių, arabų, somaliečių ir afroamerikiečių kilmės.

D. Trumpas laikėsi savo provokuojančių komentarų.

„Mūsų šalis yra laisva, graži ir lydima didelės sėkmės. Jei nekenčiate mūsų šalies arba jei čia esat nelaimingos, galit išvažiuoti!“ – antradienį tviteryje parašė prezidentas.

Demokratų lyderiai pasmerkė D. Trumpo komentarus ir reiškė paramą Atstovų Rūmų narėms Alexandriai Ocasio-Cortez (Aleksandrijai Okasio-Kortes), Rashidai Tlaib (Rašidai Tlaib), Ilhan Omar ir Ayannai Pressley (Ajanai Presli).

Vienintelė I. Omar yra gimusi ne Jungtinėse Valstijose.

Smerkdamas „vadinamąjį balsavimą“ ir pavadinęs jį „apgavikišku demokratų žaidimu“, D. Trumpas paragino respublikonus „neparodyti silpnumo ir nepakliūti į jų spąstus“.

„Šios tviterio žinutės NEBUVO rasistinės. Mano kūne nėra nė vieno rasistinio kaulo!“ – tviteryje parašė D. Trumpas, JAV įstatymų leidėjams rengiantis balsuoti dėl rezoliucijos.

„Tai turėtų būti balsavimas dėl nešvankios kalbos, pareiškimų ir melo, kuriuos sakė šios Kongreso narės demokratės, kurios, tikrai tikiu remdamasis jų veiksmais, nekenčia mūsų šalies, – rašė prezidentas. – Gaukit sąrašą SIAUBINGŲ dalykų, kuriuos jos pasakė.“

„(Atstovų Rūmų pirmininkė) Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) bandė jas nustumti, bet dabar jos amžiams susijusios su Demokratų partija“, – pareiškė D. Trumpas, įgeldamas demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų lyderei, kurios santykiai su minėtomis keturiomis kairiosios pakraipos atstovėmis, dirbančiomis pirmą kadenciją, buvo ne patys geriausi.

Prieš balsavimą N. Pelosi Atstovų Rūmams pasakė: „Visi iki vieno šios institucijos nariai, demokratai ir respublikonai, turėtų prisidėti prie mūsų ir pasmerkti prezidento rasistines tviterio žinutes.“

„Padaryti mažiau reikštų šokiruojamai atmesti mūsų vertybes ir gėdingai atsižadėti savo priesaikos ginti Amerikos žmones“, – sakė ji.

„Atpažįstu rasizmą, kai jį pamatau. Atpažįstu rasizmą, kai jį pajuntu. Ir aukščiausiame vyriausybės sluoksnyje vietos rasizmui nėra“, – Atstovų Rūmams sakė jų narys Johnas Lewisas (Džonas Liuisas), iškilus kovotojas už pilietines teises.

„Viskas dėl politikos“ 

Kartotinės D. Trumpo žodinės atakos atrodo skirtos jo rinkėjams, kurių dauguma yra baltieji, prieš 2020 metų prezidento rinkimus.

„Pasimatysime 2020 metais!“ – sakė D. Trumpas, kuris prieš tapdamas prezidentu stūmė rasistinę sąmokslo teoriją, kad ankstesnis prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) gimė ne Jungtinėse Valstijose.

A. Ocasio-Cortez atmetė D. Trumpo paneigimą, kad jis yra rasistas.

„Jūs teisus, pone Prezidente – savo kūne neturite rasistinio kaulo, – tviteryje parašė ji. – Jūs turit rasistinį protą savo galvoje ir rasistinę širdį krūtinėje.“

Ji taip pat nusitaikė į įstatymų leidėjus respublikonus, balsavusius prieš rezoliuciją, ir televizijai „CBS News“ sakė, kad „jie neprisivertė turėti elementaraus žmogiškojo padorumo balsuoti prieš prezidento padarytą pareiškimą“.

Tuo tarpu D. Trumpas antradienį vakare tviteryje sveikino tai, „kokia vieninga buvo Respublikonų partija per šiandienos balsavimą“.

Nors kai kurie Kongreso nariai respublikonai smerkė D. Trumpo pastabas, Atstovų Rūmų respublikonų lyderiai parėmė prezidentą.

„Viskas dėl politikos“, – sakė Atstovų Rūmų mažumos lyderis, Kalifornijai atstovaujantis Kevinas McCarthy (Kevinas Makartis).

Senatorius Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas), Senato respublikonų daugumos lyderis, sakė, kad „prezidentas nėra rasistas“.

Iškart po Atstovų Rūmų balsavimo Teksasui atstovaujantis jų narys demokratas Alas Greenas (Elas Grinas) pateikė kaltinimų, dėl kurių esą turėtų būti surengta apkalta D. Trumpui, sąrašą.

Dešimtys kitų Atstovų Rūmų demokratų, kaip pranešama, ragino pradėti tyrimą dėl apkaltos prezidentui, bet N. Pelosi yra sakiusi, kad šiuo metu nepritaria tokiam žingsniui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS