JAV dėl padėties Honkonge įvedė vizų apribojimus Kinijos pareigūnams | kl.lt

JAV DĖL PADĖTIES HONKONGE ĮVEDĖ VIZŲ APRIBOJIMUS KINIJOS PAREIGŪNAMS

  • 1

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) penktadienį paskelbė apie vizų apribojimų įvedimą Kinijos komunistų partijos (KKP) pareigūnams dėl jų pastangų „pakirsti Honkongo autonomiją“.

„Šiandien skelbiu apie vizų apribojimus dabartiniams ir buvusiems pareigūnams, kurie galimai yra atsakingi ar prisidėjo pakertant didelę Honkongo autonomiją, garantuojamą pagal 1984 metų Kinijos ir Didžiosios Britanijos bendrą deklaraciją“, – nurodoma M. Pompeo pareiškime.

Jame priduriama, kad ribojamosios priemonės taip pat bus taikomos prie honkongiečių teisių ir laisvių varžymo prisidedantiems kinų valdininkams. Pasak Valstybės departamento, daugelis naujų priemonių gali paliesti ir jų šeimos narius.

Vašingtonas pasmerkė Pekiną dėl minėtos deklaracijos pažeidimų, taip pat dėl spaudimo pusiau atonominio miesto valdžiai, „siekiant suimti demokratiją palaikančius aktyvistus ir per rinkimus diskvalifikuoti už demokratiją pasisakančius kandidatus“.

JAV paragino Kiniją laikytis pagal deklaraciją prisiimtų įsipareigojimų – pavyzdžiui, užtikrinti Honkongui žadėtą „aukštą autonomijos laipsnį“, ginti jo gyventojų žmogaus teises ir pagrindines laisves.

Pekinas šiuo metu rengia nacionalinio saugumo įstatymą, kuris leistų taikyti bausmes už ardomąją veiklą ir kitas grėsmes Honkonge, kur praėjusiais metais vyko masiniai protestai už gyventojų demokratinių laisvių išsaugojimą.

Vakarai yra išreiškę susirūpinimą dėl šio Pekino žingsnio, o JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija jau paskelbė nebelaikanti Honkongo autonominiu regionu pagal Amerikos įstatymus.

Kinija pažadėjo išsaugoti atskirą Honkongo politinę ir socialinę sistemą prieš perimdama teritoriją iš Didžiosios Britanijos 1997 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

dedule

o dar jie nori, kad nesikistu kitos valstybes i ju vidaus reikalus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS