JAV demokratai gaus daugumą Atstovų Rūmuose, respublikonai – Senate | kl.lt

JAV DEMOKRATAI GAUS DAUGUMĄ ATSTOVŲ RŪMUOSE, RESPUBLIKONAI – SENATE

  • 0

JAV Demokratų partija per itin svarbius kadencijos vidurio rinkimus gaus daugumą Atstovų Rūmuose, o respublikonai išlaikys daugumą Senate, rodo trečiadienį paskelbti televizijų „Fox“ ir NBC apklausų rezultatai.

Demokratai gaus daugumai Atstovų Rūmuose užsitikrinti reikiamas 23 vietas, nes jų kandidatai įveikė respublikonus tokiose valstijose kaip Virdžinija, Florida, Pensilvanija ir Koloradas, skelbia „Fox“ ir NBC. Antradienio rinkimai laikyti pirmuoju nacionalinio masto prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) įvertinimu.

Vis dėlto respublikonai išlaikys 100 vietų Senato kontrolę; jiems pavyko įveikti mažiausiai du demokratus Indianoje ir Šiaurės Dakotoje, be to, jų kandidatai gali laimėti Tenesyje ir Teksase.

Šie rezultatai keičia jėgų pusiausvyrą Vašingtone, kur D. Trumpo prezidentavimą po netikėtos jo pergalės rinkimuose 2016 metais smarkiai lengvino respublikonų dominavimas abejuose Kongreso rūmuose. 

Dabar demokratai galės blokuoti D. Trumpo teisėkūros iniciatyvas, taip pat nuodugniai ištirti jo miglotus finansus,  Rusijos kišimąsi į 2016-ųjų prezidento rinkimus ir net galbūt siekti jo pašalinimo iš valstybės vadovo posto apkaltos keliu.

Kol kas neturima galutinių rezultatų, nes balsai tebeskaičiuojami, o kai kuriose valstijose ką tik baigėsi rinkimai į Kongresą, laikomi neoficialiu referendumu dėl D. Trumpo prezidentavimo.   

Svaiginančios demokratų prognozės apie per šalį nusirisiančią „mėlynąją bangą“, užtikrinsiančią jiems triuškinamą daugumą Atstovų Rūmuose, panašu, gali ir nepasitvirtinti. Visgi daugumą ši partija, panašu, turės.  

D. Trumpas laukia rezultatų Baltuosiuose rūmuose, kur kartu su šeima ir draugais praleido visą dieną. 

Demokratai įsitikinę pergale

Amerikiečiai entuziastingai dalyvavo šiuose rinkimuose, o prie balsavimo apylinkių nuo Niujorko iki Kalifornijos ir nuo Misūrio iki Džordžijos greitai nusidriekė rinkėjų eilės.  

Per šiuos rinkimus buvo renkami visi 435 Atstovų Rūmų nariai, 35 iš 100 senatorių ir 36 valstijų gubernatoriai.

Demokratai greitai pasiekė reikšmingų laimėjimų kovoje dėl vietų Atstovų Rūmuose, tačiau respublikonai apgynė savo pozicijas virtinėje svarbių mūšių, pavyzdžiui, Kentukyje, kur į Atstovų Rūmus buvo perrinktas Andy Barras (Endis Baras), kurio šansais iškovoti pergalę buvo rimtai abejojama.

Kovoje dėl vietų Senate respublikonas Mike'as Braunas (Maikas Braunas) įveikė demokratų senatorių Joe Donnelly (Džo Donelį). Tačiau į korupcijos skandalą įsivėlęs demokratų senatorius Bobas Menendezas (Bobas Menendesas) buvo perrinktas naujai kadencijai Naujajame Džersyje.

Sociologai, skaudžiai apdegę su prognozėmis per 2016 metų prezidento rinkimus, ragino neskubėti.  

D. Trumpas aktyviai dalyvavo rinkimų kampanijoje ir keliaudamas po šalį tikino rinkėjus, kad demokratai sukurs  socializmą, taip pat aršiai pliekė nelegalią imigraciją, sulaukdamas oponentų kaltinimų rasizmu.   

Visgi panašu, kad demokratai neabejoja savo pergale. Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) pareiškė, kad „dabar tik neaišku, kokio masto bus pergalė“.

Buvęs viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), neretai įvardijamas tikėtinu demokratų kandidatu mesti iššūkį D. Trumpui 2020 metais vyksiančiuose rinkimuose, sakė, jog būtų „priblokštas“, jei partija neužsitikrintų Atstovų Rūmų kontrolės.

Paskutinė baigė balsuoti Aliaskos valstija, kur rinkimų apylinkės užsidarė trečiadienį 8 val. Lietuvos laiku.

D. Trumpas pasveikino demokratus

JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskambino Demokratų frakcijos Atstovų Rūmuose pirmininkei Nancy Pelosi ir pasveikino demokratus su iškovota dauguma. Tai tviteryje pranešė N. Pelosi atstovas. „Jis paskambino 23.45 val., kad pasveikintų su pergale. Jis pasveikino frakcijos lyderės ketinimus bendradarbiauti“, - rašė jis.

Paaiškėjus rinkimų rezultatams, N. Pelosi paskelbė apie griežtesnę prezidento D. Trumpo vyriausybės kontrolę. Ji pabrėžė, kad būtina atkurti konstitucinę kontrolę. Kartu N. Pelosi pažadėjo, kad demokratai naujame Kongrese „sieks sprendimų, kurie mus suvienys, nes mums visiems jau užtenka susiskaldymo“.

GALERIJA

  • JAV demokratai gaus daugumą Atstovų Rūmuose, respublikonai – Senate
  • JAV demokratai gaus daugumą Atstovų Rūmuose, respublikonai – Senate
  • JAV demokratai gaus daugumą Atstovų Rūmuose, respublikonai – Senate
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS