JAV giliai susirūpinusios dėl Rusijos ir Kinijos „suartėjimo“ | kl.lt

JAV GILIAI SUSIRŪPINUSIOS DĖL RUSIJOS IR KINIJOS „SUARTĖJIMO“

Jungtinės Valstijos giliai susirūpinusios dėl Rusijos ir Kinijos „suartėjimo“, pirmadienį nurodė vienas aukšto rango amerikiečių pareigūnas.

Šis komentaras buvo išsakytas po septynias valandas trukusio JAV ir Kinijos aukšto rango pareigūnų derybų dėl karo Ukrainoje ir kitų saugumo klausimų.

„Turime labai gilių nuogąstavimų dėl Kinijos suartėjimo su Rusija“, – žurnalistams sakė pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo.

„Pokalbis buvo labai atviras“, – pridūrė jis.

JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) ir Kinijos komunistų partijos vyriausiasis diplomatas Yang Jiechi (Jang Dzieči) pirmadienį susitiko viename Romos viešbutyje. Baltieji rūmai nurodė, kad ten vyko „turiningos diskusijos“.

Baltieji rūmai pridūrė, kad abu pareigūnai „pabrėžė būtinybę išlaikyti atviras ryšio linijas tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos“.

Vašingtonas laiko Maskvos ir Pekino veiksmus vis priešiškesnio autoritarinių branduolinių galybių aljanso kūrimu.

J. Sullivano susitikimas su aukščiausio rango kinų diplomatu buvo suplanuotas prieš kelias savaites, sakė pareigūnai. Tačiau šios derybos įgijo papildomą svarbą, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui negailestingai atakuojant Ukrainos miestus.

Ankstesnę dieną JAV žiniasklaida pranešė, kad Rusija paprašė Kinijos karinės pagalbos, jos invazijai Ukrainoje įstrigus, o ekonomikai braškant dėl niokojančių Vakarų sankcijų.

Kaip nurodė dienraštis „The New York Times“, cituodamas neįvardytus JAV pareigūnus, Maskva taip pat prašė Pekino ekonominės pagalbos, bet nebuvo paskelbta jokių detalių, ko konkrečiai buvo prašyta ir koks buvo Kinijos atsakas.

Kinija iki šiol siuntė prieštaringus signalus dėl Rusijos kruvinos invazijos. Pekinas nepalaiko Vakarų sankcijų, bet Vašingtonas viliasi, kad milžiniška Kinijos ekonomika bent jau nemėgins gelbėti Rusijos nuo potencialaus nemokumui ir nesiųs jai ginkluotės.

„Labai aiškiai pranešėme Pekinui, kad nesėdėsime rankų sudėję, – sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas). – Neleisime nė vienai šaliai kompensuoti Rusijos nuostolių.“

Pekinas šių pranešimų tiesiogiai nekomentavo, bet apkaltino Vašingtoną skleidžiant „dezinformaciją“ apie Kinijos vaidmenį kare Ukrainoje.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas (Džao Lidzianas) žurnalistams sakė: „JAV skleidžia dezinformaciją, nukreiptą prieš Kiniją Ukrainos klausimu, turėdamos piktų kėslų.“

Jis pridūrė, kad Pekinas „atliko konstruktyvų vaidmenį, ragindamas atkurti taiką ir kviesdamas pereiti prie derybų“.

Minėtas aukšto rango JAV pareigūnas sakė, kad be Ukrainos klausimo J. Sullivanas ir Yang Jiechi taip pat aptarė padėtį Šiaurės Korėjoje, intensyvinančioje raketų bandymus, taip pat įtampą dėl Taivano, kuris yra valdomas autonomiškai, nors Kinija laiko šią salą savo teritorijos dalimi.

Pareigūnas sakė, kad derybos atspindėjo dabartinės atmosferos „intensyvumą“ ir kad šalims buvo svarbu „atvirai, tiesiogiai apsikeisti nuomonėmis“.

„Tikime, kad svarbu išlaikyti atvirus ryšio kanalus tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos, ypač srityse, dėl kurių nesutariame“, – pabrėžė amerikiečių pareigūnas.

 

GALERIJA

  • Kinijos ir JAV pareigūnų susitikimas
Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos ir Kinijos suartėjimas, JAV, Jake Sullivanas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS