JAV grasina griežtomis sankcijomis ir perspėja Rusiją „nenaudoti energijos kaip ginklo“ | kl.lt

JAV GRASINA GRIEŽTOMIS SANKCIJOMIS IR PERSPĖJA RUSIJĄ „NENAUDOTI ENERGIJOS KAIP GINKLO“

Jungtinės Valstijos antradienį perspėjo Rusiją dėl nuostolingų sankcijų, įskaitant aukštųjų technologijų eksporto draudimą, ir pareiškė, kad Maskvos bandymai „kaip ginklą naudoti“ savo milžinišką naftos ir dujų pramonę sukels priešingą rezultatą.

„Esame pasirengę įvesti sankcijas, kurios turės didžiulių padarinių“, gerokai viršijančių ankstesnes priemones, įgyvendintas 2014 m., kai Rusija užėmė Ukrainos Krymo regioną, sakė aukštas JAV pareigūnas, pageidavęs likti anonimiškas.

Dėl Europos susirūpinimo, kad Rusija gali atsakyti į sankcijas apribodama savo pačios energijos eksportą į labai nuo jo priklausomą Europą, pareigūnas sakė, kad Rusija taip pakenks ir sau. „Jei Rusija nuspręstų savo gamtinių dujų ar žalios naftos tiekimą panaudoti kaip ginklą, tai neliks be padarinių Rusijos ekonomikai“, – žurnalistams sakė aukštas JAV pareigūnas.

Nors apie 40 proc. tiekimų Europos Sąjunga gauna iš Rusijos, Maskvos nacionalinis biudžetas taip pat labai priklausomas nuo energijos pardavimo, o tai reiškia „tarpusavio priklausomybę“, sakė pareigūnas.

Jungtinės Valstijos ir Europos sąjungininkės ieško alternatyvių energijos šaltinių pasaulinėse rinkose, kad sušvelnintų bet kokio konflikto pasekmes, Europai jau dabar susiduriant su žiemos viduryje kylančiomis energijos kainomis. „Dirbame su šalimis, kompanijomis visame pasaulyje, siekdami užtikrinti tiekimo saugumą ir sušvelninti kainų šoką“, – sakė pareigūnas. „Nenumatytų atvejų planavimas“ apima ir derybas su tiekėjais Šiaurės Afrikoje bei Azijoje.

Pasak pareigūno, suskystintųjų gamtinių dujų tanklaiviai jau pradėjo keisti maršrutą iš Azijos, o tai daro „didelę įtaką Europos atsparumui dėl energijos tiekimo“.

Ekonominės sankcijos, kurios ruošiamos reaguojant į bet kokį Rusijos įsiveržimą į Ukrainą, apimtų anksčiau nenaudotus JAV aukštųjų technologijų įrangos eksporto apribojimus, sakė pareigūnas. „Kalbame apie sudėtingas technologijas, kurias kuriame ir gaminame“, – sakė jis žurnalistams. Tai apimtų dirbtinį intelektą, kvantinį duomenų apdorojimą bei aviacijos ir kosmoso technologijas ir „gana stipriai paveiktų (prezidento Vladimiro) Putino strategines ambicijas industrializuoti savo ekonomiką“.

„Tai sektoriai, kuriuos pats V. Putinas įvardijo kaip Rusijos kelią siekiant diversifikuoti ekonomiką, kad ji remtųsi ne tik nafta ir dujomis, – sakė pareigūnas. – Daugeliu atvejų, jei Rusija nori plėtoti šiuos sektorius, ji turi importuoti technologijas ir produktus, kuriuos gaminame tik mes ir mūsų sąjungininkės bei partnerės.“

 

Gairės: JAV, Maskva, Rusija, sankcijos
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ateis karaliui galas......

JAV kaip Hitleris......nori visa pasaulį valdyti........

Vania

TEGYVUOJA VLADIMIRAS PUTINAS URA URA URAAA!!!

Anonimas

Gasdina tuos rusus visi kas netingi. Tik kad tie rusai visai nebijo. Liaudiskai tariant bbd...o kai reikės ,dar ir kailin įkrės...ir vel kazokai po Paryžių vaikščios...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS