JAV ir Kiniją ragina bendrauti tiesiogiai, bendradarbiauti klimato srityje | kl.lt

JAV IR KINIJĄ RAGINA BENDRAUTI TIESIOGIAI, BENDRADARBIAUTI KLIMATO SRITYJE

  • 0

Jungtinių Valstijų iždo sekretorė Janet Yellen (Džanet Jelen) šeštadienį pareiškė, kad Vašingtonui ir Pekinui labai svarbu toliau bendradarbiauti kovos su klimato kaita finansavimo srityje, ir paragino glaudžiau bendradarbiauti sprendžiant visuotinio atšilimo keliamą egzistencinę grėsmę. Be to, ji teigė, kad Vašingtonas ir Pekinas turėtų tiesiogiai bendrauti dėl susirūpinimą keliančių klausimų, susijusių su konkrečia ekonomine praktika.

J. Yellen šiuo metu keturioms dienoms yra išvykusi į kelionę į Pekiną, Jungtinėms Valstijoms siekiant sumažinti įtampą ir pabrėžti dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų bendradarbiavimo sritis.

„Esame dvi didžiausios pasaulyje šiltnamio efektą sukeliančių dujų teršėjos ir didžiausios investuotojos į atsinaujinančiąją energiją, todėl turime ir bendrą atsakomybę, ir gebėjimą pirmauti“, – sakė J. Yellen ekspertams apskritojo stalo susitikime Kinijoje, pabrėždama, kad, nepaisant įtemptų dvišalių santykių, bendradarbiavimas yra labai svarbus.

„Klimato kaita yra vienas iš svarbiausių pasaulinių iššūkių, todėl Jungtinės Valstijos ir Kinija turi dirbti kartu, kad įveiktų šią egzistencinę grėsmę“, – pridūrė ji.

Sakydama, kad „kovos su klimato kaita finansavimas turėtų būti skiriamas veiksmingai ir efektyviai“, ji ragino Kiniją remti esamas daugiašales institucijas, kaip antai Žaliąjį klimato fondą, kartu ragindama įtraukti privatųjį sektorių į perėjimą prie „grynojo nulio“.

„Abi mūsų šalys siekia remti partnerius besivystančiose rinkose ir besivystančiose šalyse, kurie siekia savo klimato tikslų, todėl manau, kad tolesnis JAV ir Kinijos bendradarbiavimas kovos su klimato kaita finansavimo srityje yra labai svarbus“, – teigė ji.

Klimato kaita yra vienas iš svarbiausių pasaulinių iššūkių.

Praėjusiais metais Kinija trumpam pareiškė sustabdanti derybas dėl klimato po to, kai tuometinė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) apsilankė Taivane – savarankiškoje demokratinėje šalyje, į kurią pretenduoja Pekinas.

Tačiau esama ženklų, kad derybos netrukus gali būti atnaujintos, nes JAV pasiuntinys Johnas Kerry (Džonas Keris) turėtų vykti į Kiniją aptarti bendradarbiavimo klimato kaitos srityje, penktadienį sakė vienas JAV pareigūnas.

Penktadienį vykusiame susitikime su Kinijos premjeru Li Qiangu (Li Čiangu) J. Yellen teigė, kad Vašingtonui ir Pekinui taip pat svarbu glaudžiai bendrauti pasaulio ekonomikos ir finansų klausimais ir kartu stengtis spręsti tarptautines problemas, pavyzdžiui, skolų krizę.

Ekonominiai klausimai

Anot Kinijos socialinių mokslų akademijos Kinijos ir JAV santykių eksperto Lyu Xiango (Liju Siango), Iždo departamento vadovės aukšto lygio susitikimas su premjeru Li Qiangu greičiausiai davė toną likusiam jos vizitui.

Šeštadienį J. Yellen ne tik susitiko su kovos su klimato kaita finansavimo srityje dirbančiais žmonėmis, bet ir kalbėjosi su ekonomistėmis, pabrėždama, kad JAV ir Kinijos santykiai yra įsišakniję tvirtuose ryšiuose tarp JAV ir Kinijos žmonių.

„Svarbu, kad ir toliau puoselėtume ir stiprintume šiuos ryšius“, ypač tuo metu, kai Kinija po su pandemija susijusio sustabdymo vėl atveria savo ekonomiką, sakė ji ir pridūrė, kad JAV gali turėti nesutarimų su Kinijos vyriausybe, bet ne su jos žmonėmis.

Vėliau susitikime su Kinijos vicepremjeru He Lifengu J. Yellen teigė, kad Vašingtonas ir Pekinas turi bendrauti tiesiogiai, kai jiems kelia susirūpinimą konkreti viena kitos ekonominė praktika.

„Tai, kad, nepaisant pastarojo meto įtampos, 2022 metais pasiekėme dvišalės prekybos rekordą, rodo, kad mūsų įmonėms yra daug galimybių įsitraukti į prekybą ir investicijas“, – teigė ji valstybiniuose svečių namuose „Diaoyutai“.

Savo ruožtu Kinijos vicepremjeras pareiškė, kad apgailestauja dėl netikėtų incidentų, kurie pakenkė ryšiams su JAV.

„Deja, dėl kai kurių netikėtų incidentų, pavyzdžiui, susijusių su orlaiviu, kilo tam tikrų problemų įgyvendinant pernai per aukščiausiojo lygio susitikimą abiejų valstybių vadovų pasiektą konsensusą“, – sakė He Lifengas, turėdamas omenyje anksčiau šiais metais JAV numuštą įtariamą Kinijos šnipinėjimo balioną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS