JAV įvedė sankcijas Rusijos bankui „Transkapitalbank“, oligarcho K. Malofejevo tinklui | kl.lt

JAV ĮVEDĖ SANKCIJAS RUSIJOS BANKUI „TRANSKAPITALBANK“, OLIGARCHO K. MALOFEJEVO TINKLUI

JAV Iždo departamentas trečiadienį paskelbė naujų ribojamųjų priemonių Rusijos bankui „Transkapitalbank“ ir plačiam rusų oligarcho Konstantino Malofejevo tinklui, kuriuo, kaip įtariama, yra naudojamasi siekiant apeiti sankcijas.

Privačiam bankui „Transkapitalbank“ buvo įvestos sankcijos, kuriomis siekiama atkirsti jį nuo pasaulinių finansų tinklų, uždraudžiant JAV institucijoms ir fiziniams asmenims ar kitiems JAV veikiantiems subjektams turėti su juo verslo reikalų.

Iždo departamentas nurodė, kad „Transkapitalbank“ sukūrė savo internetinę pervedimų sistemą ir pasiūlė prieigą Kinijos, Artimųjų Rytų ir kitų šalių bankams, kad būtų galima vykdyti mokėjimus JAV doleriais nenaudojant tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT ir išvengiant mokėjimų per JAV bankų sistemą.

„Transkapitalbank“ sistema sudaro sąlygas kitoms institucijoms ir įmonėms apeiti JAV sankcijas Rusijai, kurios buvo smarkiai išplėstos, kai Rusijos kariuomenė vasario 24 dieną įsiveržė į Ukrainą.

Be to, Iždo departamentas į subjektų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą įtraukė K. Malofejevo vadovaujamą maždaug 40 fizinių ir juridinių asmenų tinklą, kuriuo, pasak amerikiečių pareigūnų, naudojamasi siekiant palengvinti sankcijų apėjimą.

Į juodąjį sąrašą taip pat įtrauktos kelios Rusijos bendrovės, užsiimančios virtualiųjų valiutų kasyba.   

Pasak Iždo departamento, K. Malofejevas ilgą laiką veikė Rusijos vyriausybės naudai, siekiant remti separatistus Ukrainoje ir slapta kenkti demokratijai bei stabilumui keliose šalyse.

„Iždo departamentas gali imtis ir imsis priemonių prieš asmenis, kurie apeina, bando apeiti ar padeda apeiti JAV sankcijas Rusijai, nes jie padeda remti brutalų [Vladimiro] Putino pasirinktą karą“, – sakė už terorizmą ir finansinę žvalgybą atsakingas iždo sekretorės pavaduotojas Brianas Nelsonas (Brajenas Nelsonas).

Penkiasdešimt septintoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Tuo pat metu Valstybės departamentas uždraudė išduoti vizas daugiau kaip 650 asmenų, daugiausia rusams, taip pat Ukrainos separatistams ir baltarusiams.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) sakė, kad šiuo draudimu siekiama „skatinti atsakomybę už žmogaus teisių pažeidimus ir piktnaudžiavimus“.

„Pasinaudosime visomis priemonėmis skatinti atsakomybę už žmogaus teisių ir tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus Ukrainoje“, – išplatintame pareiškime nurodė A. Blinkenas.

Gairės: Konstantinas Malofejevas, Transkapitalbank, bankas, sankcijos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS