JAV įves sankcijų Baltarusijai dėl priverstinio „Ryanair“ lainerio nutupdymo | kl.lt

JAV ĮVES SANKCIJŲ BALTARUSIJAI DĖL PRIVERSTINIO „RYANAIR“ LAINERIO NUTUPDYMO

Baltieji rūmai pranešė įvesiantys sankcijas Baltarusijai po to, kai ši priverstinai nutupdė „Ryanair“ lainerį ir sulaikė juo skridusį disidentą Ramaną Pratasevičių ir jo draugę Sofiją Sapegą.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki tokius Baltarusijos veiksmus pavadino „tiesioginiu tarptautinių normų pažeidimu“.

Be pastarosiomis savaitėmis paskelbtų priemonių, Vašingtonas paskelbė dirbantis su ES dėl tikslinių sankcijų pagrindiniams nelegitimaus Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo pareigūnams.

Balandį vėl įvestos ekonominės sankcijos devynioms Baltarusijos valstybinėms įmonėms įsigalios birželio 3 d.

Be to, „Iždo departamentas Prezidentui peržiūrėti parengs naują vykdomąjį įsaką, kuriuo Jungtinės Valstijos galės įvesti sankcijų režimo dalims ir tiems, kurie remia korupciją, žmogaus teisių pažeidimus ir išpuolius prieš demokratiją“, teigė J. Psaki.

Reaguodama į priverstinį lėktuvo nutupdymą, ES jau paragino visas Bendrijos šalių oro linijų bendroves vengti Baltarusijos oro erdvės.

Baltieji rūmai taip pat perspėjo JAV gyventojus nekeliauti į Baltarusiją, o JAV keleivinius lėktuvus – „laikytis didžiausio atsargumo“, jei teks skristi Baltarusijos oro erdvėje.

Baltieji rūmai patvirtino, kad JAV Teisingumo departamentas, įskaitant FTB, tiria šį įvykį, bendradarbiaudamas su Europos partneriais.

J. Psaki paragino A. Lukašenką „leisti surengti patikimą tarptautinį tyrimą dėl gegužės 23-osios įvykių, nedelsiant paleisti visus politinius kalinius ir pradėti visapusišką ir nuoširdų politinį dialogą su demokratinės opozicijos lyderiais bei pilietinės visuomenės grupėmis“, atvesiantį prie laisvų ir teisingų prezidento rinkimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

matosi , jog JANKIAI s k ę s t a ir

niekas jų NEIŠGELBĖS-- tai jų ž l u g i m o pradžia, nes b a i g ė s i JANKIŲ dominavimo-p l ė š i k a v i m o ERA pasaulyje, ypač tai pastebima paskutiniame d e š i m t m e t y j e

Piskovas

Maskoliams i dantis duoti reikia.

tai

isprotejes politd urnynas besikandziojantis apluzusiais dantimis ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS