JAV Jungtinėse Tautose pademonstravo Ukrainoje rastas Irano dronų dalis | kl.lt

JAV JUNGTINĖSE TAUTOSE PADEMONSTRAVO UKRAINOJE RASTAS IRANO DRONŲ DALIS

  • 0

JAV kariuomenės pareigūnai ketvirtadienį Jungtinių Tautų valstybėms narėms pademonstravo Ukrainoje rastas Irano gamybos dronų dalis.

Anot Pentagono, tai rodo stiprėjančius Irano ir Rusijos ryšius.

JAV misija prie JT pranešė, kad renginyje dalyvavo daugiau kaip 40 šalių atstovai. JAV Gynybos žvalgybos agentūros (DIA) pareigūnai nurodė, kad tarp nuolaužų yra Ukrainoje rastų iranietiškų dronų „Shahed 101“, „Shahed 131“ ir „Shahed 136“ dalių.

„Tai nėra kopijos. Jos yra tikros“, – teigė JAV ambasadorė prie JT Linda Thomas-Greenfield (Linda Tomas-Grinfild). Ją citavo jos biuras.

„Tai yra karo ginklai, kuriuos Iranas perdavė piktavaliams veikėjams“, – nurodė ambasadorė.

L. Thomas-Greenfield pridūrė: „Irano pareigūnai neslėpė savo siekio išplėsti šių atakos bepiločių pardavimą. Dabar jie yra Rusijos rankose ir naudojami prieš civilius gyventojus Europoje“.

Teheranas atmeta Vakarų kaltinimus, kad jis tiekia Rusijai – jos karui Ukrainoje – daug bepiločių orlaivių, kurių kai kurie yra apginkluoti.

Rugpjūtį DIA pareigūnai Vašingtone taip pat pristatė Ukrainoje rastas, jų manymu, iranietiškų dronų dalis.

Šį kartą jie parodė dviejų „Shahed 131“ korpusus, kurių vienas, pasak jų, buvo panaudotas Ukrainoje 2022-ųjų rudenį, o kitas rastas Irake 2021-aisiais.

„Iranas meluoja“, – sakė DIA analitikas, trečiadienio vakarą nuolaužas aprodęs keturiems žurnalistams, įskaitant naujienų agentūros AFP žurnalistus.

Analitikas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, pabrėžė, kad Rusijos ir Irano santykiai kelia didžiulį susirūpinimą.

Anot kito karinės žvalgybos pareigūno, dar vienas įrodymas, kad abu bepiločiai orlaiviai yra iranietiški, yra jų korio struktūra.

„Esame beveik tikri, kad Iranas yra vienintelė šalis, naudojanti korio formos struktūrą“, – sakė pareigūnas.

Praėjusį mėnesį Abu Dabyje JAV oro pajėgų generolas leitenantas Alexusas Grynkewichas (Aleksusas Grinkevičas) pareiškė, kad stiprėjantys Rusijos ir Irano kariniai ryšiai – nuo mūšių laukų Sirijoje iki Ukrainos – kelia susirūpinimą Vašingtonui.

Susitikime taip pat dalyvavusi Jungtinė Karalystė. Jos pareigūnai pateikė įrodymų, kad ant raketų ir komponentų yra Irano žymos ir serijos numeriai.

JK teigimu, tai husių sukilėliams Jemene gabenti Irano ginklai, konfiskuoti Omano įlankoje.

Kitas pareigūnas apibūdino Teheraną kaip „destabilizuojančią grėsmę“.

„Turime ir toliau dirbti kartu, kad Iranas atsakytų už savo veiksmus“, – teigė L. Thomas-Greenfield. 

Gairės: JAV, JT, Irano gamybos dronų dalys, rastos Ukrainoje, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS