JAV kaltina Kanadą dėl G-7 fiasko | kl.lt

JAV KALTINA KANADĄ DĖL G-7 FIASKO

  • 1

Jungtinės Valstijos sekmadienį apkaltino Otavą dėl visiška nesėkme pasibaigusio Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo ir pareiškė, kad Kanados premjeras Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) „dūrė amerikiečiams į nugarą“, tačiau Amerikos sąjungininkės mano, kad atsakomybė tenka Vašingtonui.

Praėjus vos kelioms minutėms po to, kai Kanados mieste Kvebeke, kur vyko viršūnių susitikimas, buvo paskelbtas bendras komunikatas, D. Trumpas pradėjo įnirtingą puolimą socialiniame tinkle „Twitter“. JAV prezidentą papiktino susitikimo šeimininko Kanados premjero Justino Trudeau (Džastino Triudo) per spaudos konferenciją išsakyti komentarai.

„Jis (J. Trudeau) dūrė mums į nugarą, – televizijai CNN pareiškė JAV vyriausiasis patarėjas ekonomikos klausimais Larry Kudlow (Laris Kadlou). – Jis padarė didelę meškos paslaugą visam G-7.“

„Mes padarėme kompromisą dėl komunikato. Nuoširdžiai prisijungėme prie komunikato,"  – sakė jis.

Patarėjas siekė susieti D. Trumpo reakciją su artėjančiu susitikimu su Šiaurės Korėjos lyderiu. Anot jo, Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) „neturi matyti Amerikos silpnumo“.

D. Trumpas sekmadienį atvyko į Singapūrą, kur antradienį susitiks su  Kim Jong Unu.

Prieš išvykdamas iš Kanados, JAV prezidentas parašė tviteryje: „Atsižvelgęs į Justino (Trudeau) neteisingus pareiškimus jo spaudos konferencijoje ir faktą, kad Kanada taiko milžiniškus tarifus amerikiečių ūkininkams, darbininkams ir kompanijoms, nurodžiau mūsų JAV atstovams nepalaikyti komunikato“.

„Nesileis stumdomi“

„Kanados premjeras Justinas Trudeau per mūsų G-7 susitikimus elgėsi labai nuolankiai ir švelniai, tačiau kai išvykau, surengė spaudos konferenciją ir pareiškė „nesileisiąs stumdomas“. Labai nesąžininga ir silpna," – pareiškė JAV prezidentas.

Atrodo, kad D. Trumpą ypač supykdė J. Trudeau per spaudos konferenciją išsakyta kritika dėl to, kad D. Trumpas, bandydamas pateisinti JAV importo muitus plienui ir aliuminiui, griebėsi nacionalinio saugumo argumentų.

Anot premjero, tai įžeidžia Kanados veteranus, kurie parėmė savo sąjungininkus amerikiečius per konfliktus nuo pat Pirmojo pasaulinio karo.  

„Kanadiečiai yra mandagūs ir protingi, bet mes nesileisime stumdomi," – sakė jis.

Kanados premjeras sakė pareiškęs D. Trumpui, kad „apgailestaudami, tačiau visiškai aiškiai ir tvirtai, liepos 1-ąją imsimės atsakomųjų priemonių ir taikysime tokius pat muitus, kokius neteisingai mums taiko amerikiečiai“. 

Po D. Trumpo komentarų tviteryje J. Trudeau biuras paskelbė trumpą atsakymą: „Esame susitelkę į viską, ko pasiekėme čia, G-7 viršūnių susitikime. Premjeras nepasakė nieko, ko nebūtų sakęs anksčiau – tiek viešai, tiek per privačius pokalbius su (JAV) prezidentu.“

Tai jau ne pirmas kartas, kai D. Trumpas, kuris negaili šiltų žodžių tokiems autokratams kaip Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas ar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, susirėmė su artimiausiomis JAV sąjungininkėmis.

„Neapgalvotos pastabos“

Prancūzijos prezidentūra reaguodama sekmadienį įspėjo, kad „pykčio priepuoliai“ negali daryti įtakos tarptautiniam bendradarbiavimui“.

„Tarptautiniam bendradarbiavimui negali daryti įtakos pykčio priepuoliai ir neapgalvotai pasakytos pastabos“, – sakoma Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) biuro pranešime.

Pasak Eliziejaus rūmų atstovų, sutartų įsipareigojimų išsižadėjimas demonstruoja „nenuoseklumą“.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heiko Masas) pareiškė, kad D. Trumpas, pasitraukdamas iš G-7 viršūnių susitikimo bendro komunikato, iš dalies „sugriovė“ pasitikėjimu grindžiamus Vašingtono santykius su Europa

„Viena tviterio žinute gali sugriauti neįtikėtinai daug pasitikėjimo. Todėl dar svarbiau, kad Europa laikytųsi išvien ir dar griežčiau gintų savo interesus," – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė H. Maasas.

D. Trumpui išvykus iš Kvebeko, buvo manoma, kad nepaisant įtampos ir Europos lyderių – Prancūzijos prezidento E. Macrono bei Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pasiryžimo priešintis JAV prezidento protekcionistinei politikai, kompromisas yra pasiektas.

Europos delegacijos naujienų agentūrai AFP jau buvo perdavusios bendro komunikato kopijas ir šis susitarimas buvo paskelbtas internete visai prieš pat D. Trumpo pareiškimą tviteryje. Spaudos kambaryje buvo išdalytos komunikato kopijos su antspaudu „patvirtinta“.

AFP žurnalistui „Air Force One“ lėktuve iš pradžių buvo pasakyta, kad D. Trumpas iš tiesų patvirtino susitarimą, tačiau vėliau jam buvo pranešta apie tviterio žinutes. Aukšto rango administracijos pareigūnas žurnalistui sakė, kad JAV prezidentą papiktino J. Trudeau komentarai.

„Žaidimas baigtas“

Per dvi derybų dienas suderintas bendras komunikatas žadėjo, kad narės sieks reformuoti Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) ir sumažinti muitus.

„Įsipareigojame modernizuoti PPO, kad ji kuo greičiau taptų teisingesnė. Siekiame sumažinti tarifinius barjerus, netarifinius barjerus ir subsidijas“, – skelbė dokumentas, parašytas G-7 pareiškimams būdinga kalba.

Tačiau D. Trumpas jau anksčiau pareiškė, kad nedvejodamas užvers JAV rinką šalims, jei šios imsis atsakomųjų priemonių dėl jo įvestų muitų.

„Europos Sąjunga yra žiauri Jungtinėms Valstijoms... Jie tą žino, – sakė jis per spaudos konferenciją prieš išvykdamas iš Kvebeko. – Kai aš jiems sakau, jie man šypsosi. Žinote, panašu, kad žaidimas baigtas.“

Europos pareigūnai sakė, kad D. Trumpas bandė sušvelninti komunikato projekto kalbą dėl PPO ir taisyklėmis grindžiamos prekybos, tačiau kalba pakeista nebuvo ir kompromiso nepavyko pasiekti tik dėl klimato kaitos.

GALERIJA

  • Justinas Trudeau
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Pasakęs A, tuoj Trumpas pasakys ir B, paskelbs karą Kanadai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS