JAV patvirtino paprasčiau naudojamą vakciną nuo COVID-19 | kl.lt

JAV PATVIRTINO PAPRASČIAU NAUDOJAMĄ VAKCINĄ NUO COVID-19

  • 0

Jungtinėse Valstijose šeštadienį buvo išduotas leidimas esant ekstremalioms sąlygoms naudoti bendrovės „Johnson & Johnson“ sukurtą vakciną nuo koronavirusinės infekcijos, taigi skiepų arsenalas kovoje su COVID-19 pandemija, kuri pareikalavo daugiau kaip 500 tūkst. amerikiečių gyvybių, pasipildė dar viena, paprasčiau naudojama priemone.

Naujoji vakcina, suleidžiama viena doze, yra itin veiksminga užkertant kelią ūmiai COVID-19 infekcijai, įskaitant naujesnes jos atmainas, pareiškė Maisto ir vaistų administracija (FDA), prieš patvirtindama „Johnson & Johnson“ sukurtą vakciną.

„Tai džiugios naujienos visiems amerikiečiams ir padrąsinantis postūmis mūsų pastangose užbaigti šią krizę“, – pareiškė JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Tačiau jis paragino amerikiečius ir toliau elgtis budriai bei laikytis dėl viruso nustatytų apribojimų, kaip antai, socialinio atstumo reikalavimų, ir įspėjo, jog naujosios viruso atmainos tebekelia grėsmę.

„Tačiau mes negalime dabar atsipalaiduoti ar manyti, jog pergalė yra neišvengiama“, – pažymėjo jis.

„Johnson & Johnson“ sukurta vakcina yra jau trečioji vakcina nuo COVID-19, sertifikuota platinti Jungtinėse Valstijose.

Ji laikoma itin svarbia priemone siekiant toliau spartinti vakcinavimo kampaniją Jungtinėse Valstijose, kur koronavirusinė infekcija pareikalavo daugiau kaip 500 tūkst. žmonių gyvybių.

Per didelio masto klinikinius tyrimus „Johnson & Johnson“ vakcinos veiksmingumas užkertant kelią sunkiai COVID-19 formai siekė 85,9 proc. Jungtinėse Valstijose, 81,7 proc. Pietų Afrikoje ir 87,6 proc. Brazilijoje.

Visuose minėtuose regionuose tyrimuose dalyvavo 39,321 tūkst. žmonių ir bendras vakcinos veiksmingumas užkertant kelią sunkiai infekcijos formai siekė 85,4 proc., tačiau, įskaitant lengvesnes ligos formas, jis buvo mažesnis ir sudarė 66,1 procento.

Tačiau labai svarbu tai, jog, atlikus įvairių demografinių grupių analizę, nebuvo nustatyta jokių didelių veiksmingumo skirtumų, susijusių su amžiumi, rase ar žmonėmis, kurie serga gretutinėmis ligomis.

Iki birželio – 100 mln. dozių

Be „Johnson & Johnson“ vakcinos, Jungtinėse Valstijose jau naudojamos bendrovių „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“ sukurtos vakcinos, kurios buvo patvirtintos gruodžio mėnesį.

Mažiausiai vieną dozę dviem dozėmis suleidžiamų „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“vakcinų Amerikoje yra gavę per 65 mln. žmonių. Tačiau „Johnson & Johnson“ vakcina yra suleidžiama viena doze ir ją galima laikyti įprastoje šaldytuvo temperatūroje.

„Johnson & Johnson“ yra paskelbusi, jog sieks iki kovo pabaigos pristatyti 20 mln. vakcinos dozių, o iki birželio – 100 mln. dozių, nors Jungtinės Valstijos spaudžia spartinti pristatymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS