JAV paragino protestų krečiamą Iraką surengti pirmalaikius rinkimus | kl.lt

JAV PARAGINO PROTESTŲ KREČIAMĄ IRAKĄ SURENGTI PIRMALAIKIUS RINKIMUS

Jungtinės Valstijos sekmadienį paragino Irako valdžią paskelbti pirmalaikius rinkimus ir atlikti balsavimo reformų, taip pat kvietė užbaigti smurtą prieš protestuotojus, jau nusinešusį šimtus žmonių gyvybių.

Vašingtonas nori, kad „Irako vyriausybė sustabdytų smurtą prieš protestuotojus ir išpildytų prezidento (Barhamo) Saleho pažadą priimti rinkimų reformą bei surengti pirmalaikius rinkimus“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

„Jungtinės Valstijos smarkiai susirūpinusios tebesitęsiančiais išpuoliais prieš protestuotojus, pilietinės visuomenės aktyvistus ir žiniasklaidą, taip pat prieigos prie interneto suvaržymus Irake“, – pridūrė Vašingtonas.

Nuo spalio 1-osios Bagdadą ir šalies pietinės dalies, kur gyventojų daugumą sudaro šiitai, miestus krėtė masinės demonstracijos, per kurias reikalauta pertvarkyti valdymo sistemą. Tačiau politinės jėgos šią savaitę susitarė ginti vyriausybę.

Elito konsensusas atrodo atveriantis kelią griežtam protestų malšinimui.

Parlamento žmogaus teisių komitetas nurodė, kad nuo protestų pradžios žuvo 319 žmonių. Tarp aukų esama demonstrantų ir saugumo pajėgų narių.

Komitetas pridūrė, kad netoli protestų vietų šaudė snaiperiai ir kad prieš demonstrantus taip pat naudoti medžiokliniai šautuvai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS