JAV pasigedo dokumentų, susijusių su tyrimu dėl branduolinių ginklų gamyklos | kl.lt

JAV PASIGEDO DOKUMENTŲ, SUSIJUSIŲ SU TYRIMU DĖL BRANDUOLINIŲ GINKLŲ GAMYKLOS

JAV Teisingumo departamentas neranda daugiau kaip 60 dėžių su dokumentais, susijusių su 27 metų senumo tyrimu dėl saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų pažeidimų vienoje buvusioje branduolinių ginklų gamykloje Kolorade, antradienį pranešė pareigūnai.

Šios bylos buvo surinktos per dvejus metus trukusį didžiosios žiuri tyrimą dėl gamyklos „Rocky Flats“ netoli Denverio, kurioje buvo gaminami plutonio komponentai branduolinėms kovinėms galvutėms ir kurioje būta gaisrų, nuotėkių bei išsiliejimų. Tyrimui 1992 metais pasibaigus kriminaliniais kaltinimais, dokumentai liko įslaptinti.

Septynios grupės, atstovaujančios aplinkosaugininkams, buvusiems branduolinės pramonės darbuotojams, aplinkiniams gyventojams ir visuomenės sveikatos aktyvistams, sausio mėnesį paprašė federalinio teismo paviešinti šias bylas. Grupės sako, kad dokumentai galėtų parodyti, ar vyriausybė pakankamai išvalė gamyklos vietą prieš paversdama jos dalį laukinės gamtos draustiniu ir atverdama ją žygeiviams bei dviratininkams.

Vyriausybės teisininkai priešinasi bylų paviešinimui.

Denverio prokuratūra liepos 24-osios elektroniniame laiške aktyvistams parašė, kad negali surasti šių dokumentų. Federalinių prokurorų atstovas Jeffas Dorschneris (Džefas Doršneris) patvirtino, kad prokuratūra nusiuntė tokį laišką.

Aktyvistai planuoja trečiadienį paprašyti federalinio teisėjo nurodyti Teisingumo departamentui per 30 dienų surasti dokumentus.

Prokuratūra sakė vis dar bandanti surasti dokumentų dėžes.

„Rocky Flats“ įmonė vėjo gairinamoje plynaukštėje 24 km į šiaurės vakarus nuo Denverio centro veikė nuo 1952-ųjų iki 1989-ųjų. Gamykla buvo uždaryta vykstant didžiosios žiuri tyrimui.

Gamyklą eksploatavusi rangovė „Rockwell International“ padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl kriminalinių kaltinimų, be kita ko, susijusių su cheminių ir radioaktyvių medžiagų aplaidžiu tvarkymu. Bendrovei buvo skirta 18,5 mln. dolerių (16,6 mln. eurų) bauda.

Vyriausybė 5 kv. km ploto centrinėje objekto dalyje, kur buvo gaminami plutonio užtaisai, išvalymui išleido 7 mlrd. dolerių (6,3 mlrd. eurų). Buvusi buferinė zona aplink gamyklą, užimanti 21 kv. km, tapo nacionaliniu draustiniu „Rocky Flats“ ir pernai rudenį buvo atidaryta visuomenei.

Atskirai iškeltoje federalinėje byloje kita aktyvistų grupė teigia, kad vyriausybė nepakankamai pasirūpino užtikrinti, kad draustinis būtų saugus. Ši byla dar nenagrinėjama.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS