JAV pasiuntinys siūlo Šiaurės Korėjai susitikti „bet kur, bet kuriuo metu“ | kl.lt

JAV PASIUNTINYS SIŪLO ŠIAURĖS KORĖJAI SUSITIKTI „BET KUR, BET KURIUO METU“

  • 2

JAV specialusis pasiuntinys Šiaurės Korėjai Sung Kimas pirmadienį pasiūlė Pchenjanui susitikti „bet kur, bet kuriuo metu, be išankstinių sąlygų“.

Kol kas nebuvo jokių viešų kontaktų tarp JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos ir branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos.

Sung Kimo komentaras pasirodė Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Unui (Kim Čen Unui) praėjusią savaitę paskelbus savo pirmą reakciją į Vašingtono neseniai atliktą strategijos Šiaurės Korėjos atžvilgiu vertinimą, žadantį „praktinį, sukalibruotą požiūrį“, įskaitant diplomatines pastangas įtikinti Pchenjaną atsisakyti branduolinių ginklų ir raketų programų.

Šiaurės Korėjos lyderis tuomet pareiškė, kad jo šalis privalo būti pasirengusi „tiek dialogui, tiek konfrontacijai“ su Jungtinėmis Valstijomis, tačiau ypač pabrėžė galimą santykių su Vašingtonu vystymosi neigiamą kryptį, į valdžią atėjus J. Bidenui.

„Ir toliau viliamės, kad KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika) teigiamai sureaguos į mūsų ryšių mezgimą ir mūsų pasiūlymą susitikti bet kur, bet kuriuo metu, be išankstinių sąlygų“, – per penkių dienų vizitą Vašingtono sąjungininkėje Pietų Korėjoje sakė Sung Kimas, pavartodamas oficialų Šiaurės Korėjos pavadinimą.

Praėjusią savaitę Kim Jong Unas pripažino, kad apsirūpinimo maistu padėtis šalyje, kuriai sunku prasimaitinti iš savo žemės ūkio sektoriaus, yra „įtempta“. Šiaurės Korėjos ekonomiką sugniuždė dešimtmečius trunkantis blogas valdymas ir tarptautinės sankcijos, paskelbtos dėl draudžiamų ginkluotės programų, o padėtį dar pablogino koronaviruso pandemija bei stichinės nelaimės, dėl kurių šalis pernai prarado nemažą dalį derliaus.

Pchenjano valstybinė televizija KCTV sekmadienį pranešė, kad Kim Jong Unas ir kiti aukščiausio rango pareigūnai aptarė „skubias priemones dabartinei maisto krizei“ spręsti.

Šiaurės Korėja šiuo metu yra izoliuota labiau nei kada nors anksčiau, nes nuo praeitų metų sausio uždarė savo sienas, mėgindama apsisaugoti nuo koronaviruso pandemijos, prasidėjusios kaimyninėje Kinijoje.

Kim Jong Unas ne kartą tvirtino, kad jo šalyje jokių koronaviruso infekcijos atvejų nebuvo, nors ekspertai šiais pareiškimais abejoja. Tačiau šalis moka didžiulę ekonominę kainą už pasiskelbtą blokadą.

Pekino duomenys rodo, kad Šiaurės Korėjos prekybos su Kinija – pagrindine jos prekybos partnere ir pagalbos teikėja – apimtys pernai susitraukė maždaug 80 procentų. Tarptautinės humanitarinės pagalbos teikimą stabdo griežti suvaržymai.  

JAV pasiuntinys Sung Kimas pirmadienį paragino Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nares, tarp kurių yra Kinija, visiškai įgyvendinti rezoliucijas prieš Pchenjaną, be kitų dalykų ribojančias Šiaurės Korėjos naftos importą ir anglių, tekstilės bei žuvų eksportą.

„Toliau įgyvendinsime visas JT Saugumo Tarybos rezoliucijas dėl KLDR, – sakė jis. – Taip pat raginame JT valstybes nares, ypač JT Saugumo Tarybos nares, daryti tą patį sprendžiant KLDR tarptautinei bendrijai keliamą grėsmę.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

„bet kur, bet kuriuo metu“

Raitas, ar pėsčias...

matosi

pajuto kazkokia gresme ir bidonas dave nurodymas skubiai suzinot kas darosi ju galvose?;;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS