JAV paskelbė apie karinių oro pajėgų pratybas Gajanoje, tvyrant įtampai su Venesuela | kl.lt

JAV PASKELBĖ APIE KARINIŲ ORO PAJĖGŲ PRATYBAS GAJANOJE, TVYRANT ĮTAMPAI SU VENESUELA

  • 2

Jungtinės Valstijos pranešė, kad ketvirtadienį Gajanoje surengs bendras karinių oro pajėgų pratybas, išaugus įtampai tarp Venesuelos ir kaimyninės Gajanos dėl ginčijamo naftos ištekliais turtingo regiono.

„Bendradarbiaudama su Gajanos gynybos pajėgomis, gruodžio 7 dieną JAV Pietų vadavietė (SOUTHCOM) vykdys skrydžių operacijas Gajanoje“, – sakoma JAV ambasados Gajanoje pareiškime, kuriame pažymima, kad šie skrydžiai yra įsipareigojimo stiprinti abiejų šalių partnerystę saugumo srityje dalis.

Neseniai Venesuelos ir Gajanos pasienyje kilo nesutarimai dėl naftos turtingo Esekibo regiono, kurį daugiau nei šimtmetį kontroliuoja Gajana, bet į kurį pretenduoja ir Venesuela, išreiškusi ketinimą jį perimti.

Ilgai besitęsiantis ginčas dėl Esekibo, kuris sudaro daugiau kaip du trečdalius Gajanos teritorijos, paaštrėjo po to, kai 2015 metais JAV energetikos milžinė „ExxonMobil“ Esekibe aptiko naftos.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) pastarosiomis dienomis padidino spaudimą po to, kai sekmadienį Venesueloje surengtame prieštaringai vertinamame neįpareigojančiame referendume dėl minėtojo regiono likimo dauguma balsavusiųjų pritarė Karakaso planams dėl Esekibo.

Esekibo regione gyvena 125 iš 800 tūkst. Pietų Amerikos šalies piliečių.

Hagoje įsikūrusiame Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT) vyksta teisminiai ginčai dėl sienų nustatymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Jau seniai sakiau, kad amerikonai anksčiau ar vėliau užpuls Venesuelą. Per daug ji turi naftos.

kad jankiams bambą trūktu

Ir vėl prakeikti jankiai britanijos prasymu, kišasi i jos buvusia kolonoja, del to, kad ten yra ištekliai, kaip nafta, nes taip "vykdo" žalia politika, kuria kaip "dievo žodį" skelbia J.Keris, A.Goras ir kt.šiukšlės. prisidengiant kova su klimato kaitą, norima vėl kolonizuoti pasauli ir visus nepaklusnius/eretikus( Kinija, Rusija, Venesuela ir t.t.) naikinti, reikia tikėtis gero:, kad jankiams bambą trūks.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS