JAV pasmerkė „maištą“ Malyje, paragino paleisti areštuotus šalies lyderius | kl.lt

JAV PASMERKĖ „MAIŠTĄ“ MALYJE, PARAGINO PALEISTI AREŠTUOTUS ŠALIES LYDERIUS

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) trečiadienį pasmerkė „maištą“ Malyje ir paragino užtikrinti areštuotų šios Vakarų Afrikos valstybės lyderių laisvę.

Antradienį Malyje sukilusių karių lyderiai privertė atsistatydinti šalies prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą (Ibrahimą Bubakarą Keitą). Vėliau I. B. Keita pareiškė sutikęs pasitraukti, kad išvengtų kraujo liejimo.

I. B. Keita ir premjeras Boubou Cisse (Bubu Sisė) buvo areštuoti. Kol kas neaišku, kad jie tebebuvo laikomi trečiadienį.

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia rugpjūčio 18-osios maištą Malyje, taip pat smerktume bet kokį valdžios užgrobimą prievarta“, – sakoma M. Pompeo pranešime.

„Sulaikytų vyriausybės pareigūnų ir jų šeimų laisvė ir saugumas privalo būti užtikrinti“, – pabrėžė jis.

M. Pompeo sakė, kad JAV „ragina visus politinius ir karinius veikėjus dirbti, kad būtų atkurta konstitucinė vyriausybė“, užmegzti dialogą ir „atmesti smurtą“.

JAV išsakė panašią poziciją, kaip ir išdėstyta ankstesniuose Europos Sąjungos bei Afrikos Sąjungos pareiškimuose.

Malyje jau ne vieną mėnesį vyko protestai prieš I. B. Keitos vyriausybę, kaltinamą ekonomikos stagnacija, korupcija ir nesugebėjimu numalšinti islamistų kovotojų sukilimo.

Minios žmonių antradienį džiugiai sveikino maištininkus, atvykusius į sostinę Bamaką. Kol kas nebuvo jokių pranešimų apie šio karinio perversmo aukas.

Tačiau perversmo lyderiai įvedė komendanto valandą ir paskelbė uždarantys šalies sienas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Pasmerkit geriau perversmą Baltarusijoje. Kurį patys bandot įvykdyti, padedant Pabaltijo tarnams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS