JAV patvirtino 2,2 mlrd. dolerių vertės tankų pardavimą Bahreinui | kl.lt

JAV PATVIRTINO 2,2 MLRD. DOLERIŲ VERTĖS TANKŲ PARDAVIMĄ BAHREINUI

  • 5

Jungtinės Valstijos antradienį patvirtino 2,2 mlrd. dolerių (2,03 mlrd. eurų) vertės pažangių tankų pardavimą Bahreinui – sąjungininkui iš Persijos įlankos, kuriam kadaise buvo taikomas ginklų embargas dėl susidorojimo su šiitų disidentais.

Valstybės departamentas pranešė Kongresui, kad yra pasirengęs parduoti 50 tankų „M1A2 Abrams“, paprastai naudojamų sausumos kariniams veiksmams, šiai mažai saloje įsikūrusiai valstybei, kurios santykiai su netoliese esančiu Iranu yra įtempti.

„Siūlomas pardavimas pagerins Bahreino gebėjimą atremti dabartines ir būsimas grėsmes, suteikiant patikimas pajėgas, galinčias atgrasyti priešininkus ir suteikti galimybę dalyvauti regioninėse operacijose kartu su Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis JAV valstybėmis partnerėmis“, – sakoma Valstybės departamento pareiškime.

Kongresas vis dar gali užblokuoti pardavimą, nors dauguma karinių sandorių įprastai priimami.

Bahreine yra įsikūręs JAV karinių jūrų pajėgų 5-oji flotilė, o šalis priskiriama prie pagrindinių NATO nepriklausančių sąjungininkių, todėl su Jungtinėmis Valstijomis turi privilegijuotą bendradarbiavimą gynybos srityje.

Bahreinas yra išskirtinis tarp arabų šalių, nes jis prisijungė prie JAV ir Jungtinės Karalystės vadovaujamos koalicijos, kuri kovoja su Irano palaikomais Jemeno husių sukilėliais dėl išpuolių prieš laivybą, vykdomų solidarizuojantis su palestiniečiais Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ konflikte.

Tankai „Abrams“ yra JAV kariuomenės ramstis.

Praėjusiais metais JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pritarė, kad tankai „Abrams“ būtų skirti Ukrainai kovoti su Rusijos kariais, nors iš pradžių nerimavo dėl laiko, reikalingo šių transporto priemonių gamybai ir Ukrainos pajėgų apmokymui.

Valstybės departamentas pranešė, kad apie 30 JAV rangovų ir vienas vyriausybės pareigūnas bus išsiųsti į Bahreiną iki penkerių metų vadovauti mokymams.

Bahreinas sulaukė kritikos 2011 metais, kai, remiamas Saudo Arabijos sunitų karalystės, numalšino šiitų bendruomenės sukilimą, kuriame buvo reikalaujama konstitucinės monarchijos ir renkamo ministro pirmininko.

Tuometinis JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) tada ketveriems metams įvedė ginklų embargą. Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kuris pasveikino Bahreiną pripažinus Izraelį, grąžino palankią JAV poziciją šalies atžvilgiu.

Praėjusiais metais J. Bideno administracija pasirašė naują susitarimą su Bahreinu dėl gynybos ir ekonominių ryšių stiprinimo, įskaitant aktyvesnį dalijimąsi žvalgybos informacija.

Gairės: JAV, Bahreinas, tankai
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Nulis

Taip tikėjausi kad Amerika išgelbės pasauly, gal ir įtaka padarė filmai apie betmena ir visi kiti holyvudiniai robokopai. Bet deja. Treti metai žūsta žmonės griūna gyvenimai miestai likimai. Amerika trypčioja guscioja pečiais. Gal kaltas sergantis baidenas. Bet tada kas prisiims atsakomybę už tai kas jis didingos valstybės galva. Amerika kapitulevo viso pasaulio akyse prieš vietinio lygio apsisaudyma. tiesiog zemeje išnyko vyrai. Liko visokie dimensiniai jaunuoliai kurie užauginti būti debilais. Po truputi ir sveiko proto galvose atsiranda baimė šiam pasauliui.. #grąžinti mirties bausmę Lietuvoje#

KAI KAS NAIKINAMAS...

O kai kas LOBSTA IŠ KARŲ...Jeigu kas nežino - Rusija Amerikai už pagalbą (pagrinde tušonkėmis) antrajame pasauliniame kare paskutinę skolą Amerikai sumokėjo 2014 metais...

karo

ir neapikantos is gobsumo kustytojai p=0
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS