JAV patvirtino dronų už 4 mlrd. dolerių pardavimą Indijai | kl.lt

JAV PATVIRTINO DRONŲ UŽ 4 MLRD. DOLERIŲ PARDAVIMĄ INDIJAI

  • 5

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį patvirtino modernių dronų už 4 mlrd. dolerių (3,7 mlrd. eurų) pardavimą Indijai, norinčiai modernizuoti savo kariuomenę ir nenusileisti Kinijai.

Patvirtinti sandorį vėluota dėl vieno įtariamo nužudymo sąmokslo Jungtinėse Valstijose.

Dronų pardavimas yra svarbus etapas Indijai įsigyjant amerikietiškų ginklų. Anksčiau Naujasis Delis tradiciškai kliaudavosi rusiškais ginklais, bet tai kėlė vis didesnę kontroversiją dėl sankcijų, įvestų Rusijai beveik prieš dvejus metus užpuolus Ukrainą.

Indų pareigūnai dronų įsigijimą aptarė pernai JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) kvietimu įvykusio ministro pirmininko Narendros Modi (Narendros Modžio) valstybinio vizito metu, po Indijos susišaudymų su Kinija ir senu priešu Pakistanu.

Po kelis mėnesius trukusių diskusijų su JAV įstatymų leidėjais ir Indija Valstybės departamentas oficialiai informavo Kongresą dėl pardavimo. Kontraktas apima 31 „MQ-9B Sky Guardian“; tai moderniausi iš „General Atomics“ gaminamų dronų „Predator“.

„Siūlomas pardavimas padidins Indijos pajėgumus atsakyti į esamas ir būsimas grėsmes, sudarydamas galimybes nepilotuojamam sekimo ir žvalgymo patruliavimui, – sakoma Valstybės departamento pareiškime. – Indija pademonstravo įsipareigojimą modernizuoti savo kariuomenę ir nesunkiai įtrauks šiuos dalykus bei paslaugas į savo ginkluotąsias pajėgas.“

Indija ilgą laiką turėjo didelę paramą JAV Kongrese, bet šis didžiulis kontraktas ten įstrigo JAV prokurorams įtarus sąmokslą nužudyti Niujorke vieną JAV pilietybę turintį sikhų separatistų lyderį.

Teisingumo departamentas įtarė, kad vykdyti tokį planą nuotoliu nurodė vienas Indijos vyriausybės pareigūnas.

Indija pažadėjo išsiaiškinti, ir tai buvo santūresnis atsakymas nei pikta N. Modi vyriausybės reakcija į ankstesnius Kanados įtarimus, kad Naujasis Delis yra susijęs su vieno sikhų separatisto nužudymu netoli Vankuverio.

Vis dėlto kai kurie JAV įstatymų leidėjai klausė, ar N. Modi ir J. Bideno administracijos pakankamai rimtai vertina šiuos įtarimus, ir atidėjo savo neformalų pritarimą dronų pardavimui.

Grįžo į vėžes?

Kongresas dar gali per 30 dienų blokuoti pardavimą, bet dauguma stebėtojų tikisi, kad to nebus.

„Pranešimu pardavimas sugrąžinamas į vėžes, bet jis vis tiek dar gali susidurti su sunkumais Kongrese. Įtarimai Indijai nužudymu ir toliau temdo JAV ir Indijos santykius“, – sakė Vašingtone įsikūrusio Wilsono (Vilsono) centro Pietų Azijos instituto direktorius Michaelas Kugelmanas (Maiklas Kugelmanas).

„Šios partnerystės atveju dažniau laimi strateginės būtinybės ir dėl to tikriausiai pardavimas galiausiai praeis, tačiau negalima atmesti tam tikrų laikinų nesėkmių per užbaigimo procesą galimybės“, – sakė jis.

Naujajame Delyje Užsienio reikalų ministerijos atstovas Randhiras Jaiswalas (Randhiras Džaisvalas) reporteriams sakė, kad JAV vykdo savo vidaus procesus dėl šio pardavimo, ir nesutiko komentuoti plačiau.

Dronai „Sea Guardian“ gali stebėti jūras ir povandeninius laivus, o ore vienu kartu gali išbūti iki 35 valandų. Šie dronai gali leisti raketas „Hellfire“ ir nešti apie 450 kg bombų.

Indijos karinis jūrų laivynas jau eksploatuoja du išsinuomotus dronus „Predator“ Arabijos jūrai stebėti ir laivams nuo Jemeno husių sukilėlių bei Somalio piratų išpuolių apsaugoti.

2019 metais Indija sukūrė precedentą įskrisdama į Pakistano oro erdvę ir smogdama įtariamai kovotojų apmokymo stovyklai.

Įtampa taip pat auga prie Indijos ir Kinijos sienos Himalajuose. Šia per vieną susirėmimą 2020 metais žuvo 20 Indijos karių ir mažiausiai keturi kinai.

JAV politikos formuotojai dažniausiai mato bendrus interesus su Indija, dėl abiejų šalių susirūpinimo Kinija, bet kai kurie įstatymų leidėjai reiškia nerimą dėl žmogaus teisių padėties valdant N. Modi.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Tai kad

JAValkatynas gali parduoti tik dildo-dronus,tikrus dronus Indam teks pirkt is Rusijos, po opracijos baogimo Benderstane.

Senukas

Vata nevarkit

BLINDA

JANKIU POLITIKA-KURSTYTI KONFLIKTUS IR IS TO PINIGAUTIS.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS