JAV sako esančios pasibaisėjusios nužudymais Malyje, apie kuriuos paskelbta JT ataskaitoje | kl.lt

JAV SAKO ESANČIOS PASIBAISĖJUSIOS NUŽUDYMAIS MALYJE, APIE KURIUOS PASKELBTA JT ATASKAITOJE

  • 4

Vašingtonas pirmadienį pareiškė esąs pasibaisėjęs nužudymais Malyje, apie kuriuos paskelbta Jungtinių Tautų ataskaitoje.

JT ataskaitoje nurodyta, kad Malio karinė chunta ir užsienio karinis personalas per kovos su džihadistais operaciją centrinėje Malio dalyje pernai nužudė mažiausiai 500 žmonių.

Vašingtonas dėl šių veiksmų kaltę priskiria Rusijos samdinių grupei.

JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras (OHCHR) penktadienį paviešino tyrimą dėl 2022-ųjų kovo mėnesį centriniame Muros mieste surengtos operacijos prieš džihadistus, sakydama, kad Malio ginkluotosios pajėgos bendradarbiavo su užsienio kariniu personalu ir, pažeidžiant tarptautines normas, nužudė mažiausiai 500 asmenų.

JT ataskaitoje nėra įvardijama koks užsienio karinis personalas tai buvo, tačiau Vašingtonas kaltina Rusijos privačią samdinių grupę „Wagner“, kuri palaiko glaudžius ryšius su chunta ir vaidina vis reikšmingesnį vaidmenį Afrikoje bei Maskvos plataus masto invazijos į Ukrainą metu.

„Jungtinės Valstijos pasibaisėjusios dėl to, kad Malio ginkluotosios pajėgos, bendradarbiaudamos su Kremliaus remiama tarptautine nusikalstama organizacija „Wagner“, negerbia žmonių gyvybių“, – pranešime sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Millerio (Metjus Mileris).

„Kaip jau sakėme anksčiau, „Wagner“ yra destabilizuojanti jėga, kurios kariai nuolat vykdo pažeidimus, įskaitant egzekucijas, seksualinį smurtą ir kankinimus Malyje ir kitose su nestabilumu kovojančiose šalyse“, – pridūrė jis.

Malio chuntą pasmerkė šią JT ataskaitą ir pavadino ją išgalvota ir šališka.

Pagal ataskaitoje nurodytą žuvusiųjų skaičių šis įvykis yra pats didžiausias Sahelio šalyje nuo 2012 metų, kai prasidėjo džihadistų sukilimas.

Joje teigiama, kad tarp nužudytųjų buvo apie 20 moterų ir septyni vaikai, o 58 moterys ir mergaitės tapo prievartavimo ir kitokio seksualinio smurto aukomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ocho

Chunta su samdiniu pagalba nužude 500 džichadistu. Tai kovojant su DŽICHADISTAIS yra nuostabu ar ne?

Kas tokie?

JAValkatos pasibaisejo?Na ce jau virsune.

Anonimas

Kai JAV Irake, Sirijoje ir Afganistane žudė "teroristus" - buvo labai gerai. Kai ta patį daro rusai - staiga jau pasidaro labai blogai. Reikia pradėti ginti tuos teroristus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS