D. Trumpo apkaltos straipsnis pirmadienį bus perduotas nagrinėti JAV Senatui | kl.lt

D. TRUMPO APKALTOS STRAIPSNIS PIRMADIENĮ BUS PERDUOTAS NAGRINĖTI JAV SENATUI

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) bus teisiamas Senato dėl jo šalininkų įsiveržimo į Kapitolijų, o kadenciją baigusio lyderio apkaltos straipsnis Kongreso aukštiesiems rūmams bus perduotas pirmadienį, pranešė jų daugumos lyderis demokratas Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras).

Atstovų Rūmai sausio 13 dieną, likus vos savaitei iki respublikono valstybės vadovo kadencijos pabaigos, priėmė istorinį sprendimą antrą kartą paskelbti jam apkaltą, tačiau pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) dar nepateikė Senatui apkaltos straipsnio.

Šis žingsnis yra būtinas norint pradėti teismo procesą.

„Kalbėjausi su [Atstovų Rūmų] pirmininke Pelosi. Ji mane informavo, kad straipsnis bus perduotas Senatui pirmadienį“, – penktadienį sakė Ch. Schumeras.

D. Trumpo „teismas vyks Jungtinių Valstijų Senate, ir bus surengtas balsavimas, ar pripažinti prezidentą kaltu“, senatoriams nurodė Ch. Schumeras.

Eksprezidentui dėl sausio 6 dieną šalininkams pasakytos kalbos pareikštas vienintelis kalinimas – dėl „maišto kurstymo“. Tą dieną D. Trumpą palaikančiai miniai užpuolus Kongresą žuvo arba mirė penki žmonės.

Senato aukščiausio rango respublikonas Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas) griežtai peikė D. Trumpą, kuomet jis dar nebuvo baigęs savo kadencijos, ir atvėrė galimybę balsuoti už jo nuteisimą.

Vis dėlto respublikonų senatorių lyderis ragino atidėti teismo pradžią iki vasario mėnesio, teigdamas, kad D. Trumpui reikia daugiau laiko advokatams pasamdyti ir gynybai pasiruošti.

Tačiau penktadienį M. McConnellas, dabar jau einantis Senato mažumos lyderio pareigas, sutiko su demokratų parengtu tvarkaraščiu.

„Kaip suprantu, [apkaltos straipsnį] gausime pirmadienį. Pagal Senato taisykles, jei straipsnis bus pateiktas, turėsime tučtuojau pradėti teismą“, – sakė jis per sesiją.

M. McConnellas kalbėjo apie „negirdėtai greitą“ procesą Rūmuose, kur D. Trumpui buvo paskelbta apkalta vos po vieną dieną trukusių diskusijų.

„Tęsiniu negali tapti nepatenkinamas Senato procesas, kuris neleistų buvusiam prezidentui Trumpui pasinaudoti teise į teisingą teismą arba pakenktų Senatui ar pačiai prezidentūrai“, – pareiškė jis.

Jis M. McConnellas pat sakė, kad atidėjus teismo procesą Senatas būtų turėjęs laiko patvirtinti naujojo prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) kabineto narius ir apsvarstyti gyvybiškai svarbius teisės aktus, tokius kaip priemonių atsigavimui nuo koronaviruso pandemijos paketas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kaunas

...jeigu D Trump apkaltinti grupes zmoniu isiverzimu i Kapitoliju??! Tai Sviatlana Cichanovskaja butina teisti Bialorussijoje ,nes ji kviete savo tautos piliecius sukilti pries 90% gavusi Lukasianka,ir ten buvo zmoniu aukos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS