JAV sutiko parduoti Ukrainai 138 mln. dolerių vertės skubiai reikalingos karinės įrangos | kl.lt

JAV SUTIKO PARDUOTI UKRAINAI 138 MLN. DOLERIŲ VERTĖS SKUBIAI REIKALINGOS KARINĖS ĮRANGOS

  • 0

JAV sutiko parduoti Ukrainai 138 mln. dolerių (127 mln. eurų) vertės skubiai reikalingos karinės įrangos, skirtos HAWK raketų sistemoms remontuoti ir modernizuoti, o didesnis 60 mlrd. dolerių (55 mlrd. eurų) pagalbos paketas vis dar įstrigęs Kongrese.

Ukrainos oro gynyba, kurią 2022 metų vasarį įsiveržus Rusijai daugiausia sudarė sovietinių laikų lėktuvai ir raketų sistemos, nuo karo pradžios buvo gerokai patobulinta naudojant JAV įrangą ir pagalbą.

Vašingtonas suteikė Ukrainai kelias pažangias oro gynybos sistemas, padedančias atremti Rusijos oro atakas, įskaitant JAV pagamintas raketas „Patriot“ ir senesnę įrangą, pavyzdžiui, HAWK.

„Ukrainai skubiai reikia didinti savo pajėgumus, kad galėtų apsisaugoti nuo Rusijos raketų smūgių ir Rusijos pajėgų oro pajėgumų“, – teigiama JAV Gynybos ir saugumo bendradarbiavimo agentūros antradienį paskelbtame pareiškime.

„HAWK raketų sistemos išlaikymas ir palaikymas padidins Ukrainos gebėjimą ginti savo žmones ir apsaugoti svarbią nacionalinę infrastruktūrą“, – sakoma jame.

Pardavimas „nepakeis pagrindinės karinės pusiausvyros regione“, priduriama jame.

Ukraina vis garsiau ragina Jungtines Valstijas patvirtinti siūlomą 60 mlrd. JAV dolerių pagalbos paketą, kurį jau kelis mėnesius blokuoja Kongreso respublikonai.

Šis paketas leistų tiekti svarbius ginklus ir amuniciją Ukrainos kariams, esantiems fronto linijose.

HAWK raketų sistemos išlaikymas ir palaikymas padidins Ukrainos gebėjimą ginti savo žmones ir apsaugoti svarbią nacionalinę infrastruktūrą.

Pastaruoju metu Rusijos pajėgoms intensyvinant atakas, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis praėjusį sekmadienį pareiškė, kad jo šalis pralaimės karą, jei JAV Kongresas nepatvirtins to paketo.

Kovo pabaigoje Maskva surengė didžiausią oro ataką prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą nuo karo pradžios prieš daugiau kaip dvejus metus.

Dėl išpuolių buvo nutrauktas elektros energijos tiekimas daugiau nei milijonui namų ir iš rikiuotės išvesta didžiausia šalies hidroelektrinė.

Maskva taip pat suintensyvino išpuolius Časiv Jare, siekdama sustiprinti pastaraisiais mėnesiais pasiektus teritorinius laimėjimus.

Časiv Jaras yra mažiau nei už 30 km nuo Kramatorsko, kuris yra svarbus Ukrainos kariuomenės geležinkelių ir logistikos centras.

Vašingtonas yra pagrindinis Kyjivo karinis rėmėjas nuo pat Rusijos įsiveržimo.

Tačiau naujasis amerikiečių pagalbos paketas buvo sustabdytas Respublikonų partijai ginčijantis dėl prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) imigracijos politikos, todėl Ukrainos kariai priversti taupyti šaudmenis, nes neaišku, kada bus pristatyta kita siunta.

60 mlrd. dolerių paketą jau patvirtino Senatas.

Gairės: karas Ukrainoje, JAV, pagalba Ukrainai, Karinė įranga, HAWK
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS