Kinui už telefonų „iPhone“ išviliojimą gresia milijoninė bauda ir 10 metų kalėjimo | kl.lt

KINUI UŽ TELEFONŲ „IPHONE“ IŠVILIOJIMĄ GRESIA MILIJONINĖ BAUDA IR 10 METŲ KALĖJIMO

  • 0

Per dvejus metus vienas Kinijos pilietis Oregone kompanijai „Apple“ siuntė įrenginius, kurie atrodė kaip „iPhone“, tvirtindamas, kad jie neįsijungia ir kad pagal garantiją juos reiktų pakeisti. Apsukruolis asmeniškai pristatė arba nusiuntė kompanijai maždaug 3 tūkst. įrenginių.

Tuo metu „Apple“ pakeisdama šiuos įrenginius nusiuntė jam kone 1,5 tūkst. „iPhone“, kurių kiekvieną buvo galima perparduoti už maždaug 600 dolerių (537 eurus).

Įrenginiai, kuriuos Quan Jiangas (Čiuan Dziangas) siuntinėjo „Apple“, buvo klastotės.

30 metų Quan Jiangas, studijavęs inžineriją viename techniniame koledže Olbanyje Oregone, trečiadienį federaliniame teisme pripažino savo kaltę dėl nelegalios prekybos suklastotomis prekėmis, paskelbė prokuratūra Portlande.

Padirbti „iPhone“ ir kiti aukštųjų technologijų įrenginiai tapo problema pasaulinėje perpardavimo rinkoje. Kai kurios padirbtos versijos veikia taip gerai, kad vartotojams sunku atskirti juos nuo tikrų produktų. Tačiau Oregono atveju tūkstančių netikrų telefonų gamintojai, regis, nė nesivargino įrengti veikiančių sistemų.

Vienas „Apple“ pareigūnas, kurį teismo dokumentuose cituoja Krašto saugumo tyrimų (HSI) specialusis agentas Thomas Duffy (Tomas Dafis), atskleidė spragą, kuria naudojosi Quan Jiangas.

„Neįsijungiančio „iPhone“ pateikimas yra labai svarbus sukčiavimui dėl „iPhone“ garantijų palaikyti, nes „Apple“ technikai negali iškart patikrinti ar pataisyti telefono. Todėl inicijuojamas „Apple“ „iPhone“ pakeitimo procesas pagal jos produktų garantijos politiką“, – rašė Th. Duffy, cituodamas „Apple“ prekės ženklo apsaugos atstovą Adrianą Pundersoną (Adrianą Pandersoną).

JAV prokuratūra Portlande sakė, kad Quan Jiangas įsiveždavo suklastotus įrenginius iš Honkongo ir pateikdavo juos „Apple“ įvairiais išgalvotais vardais. Gauti tikri įrenginiai būdavo pardavinėjami Kinijoje. Quan Jiango bendrininkas mokėdavo jo motinai, gyvenančiai Kinijoje. Paskui motina pervesdavo pinigus į Quan Jiango banko sąskaitą.

Kaip rodo teismo dokumentai, nuo 2016 metų sausio 1-osios iki 2018 metų vasario 1-osios Quan Jiangas iš bendrininkų Honkonge gaudavo paketus su 20–30 padirbtų „iPhone“ kiekviename jų.

Kad kažkas negerai, „Apple“ pastebėjo 2017 metų birželio 30 dieną, kai kompanijos teisininkas nusiuntė Quan Jiangui laišką su raginimu liautis. Laiškas buvo nusiųstas adresu Korvalise, iš kurio atėjo 150 prašymų dėl garantinio pakeitimo. Pasak advokatų, kompanija žinojo, kad jis įsiveža suklastotus „Apple“ produktus, rašė Th. Duffy.

Quan Jiangas į laišką neatsakė, tad „Apple“ teisininkai išsiuntė antrą laišką.

„Apple“ kol kas neatsakė į prašymus pakomentuoti bylą.

Kompanija atmetė 1 576 garantinius prašymus, siejamus su Quan Jiangu, nurodė Th. Duffy. 1 493 prašymai, dėl kurių „iPhone“ buvo pakeisti, Kupertine Kalifornijoje įsikūrusiai kompanijai padarė 895 tūkst. dolerių (801 tūkst. eurų) nuostolį.

Bradas Benchas (Bradas Benčas), vadovaujantis HSI biurui Siatle, pareiškime nurodė, kad prekyba suklastotomis prekėmis kenkia ekonomikai, legaliam verslui ir tiesiogiai veikia vartotojus.

Quan Jiangui gresia įkalinimas iki 10 metų ir 2 mln. dolerių (1,8 mln. eurų) bauda. Bausmė jam turi būti paskirta rugpjūčio 28 dieną.

Pagal susitarimą dėl kaltinamojo pareiškimo kaltintojai rekomenduos trejų metų įkalinimo bausmę ir mažiausiai 200 tūkst. dolerių (179 tūkst. eurų) nuostolių atlyginimą „Apple“.

Be to, konfiskuojamas Quan Jiango juodas 2015 metų „Mercedes-Benz CLA 250“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS