JAV tikina, kad NATO įsipareigojimai Lenkijai yra nepajudinami | kl.lt

JAV TIKINA, KAD NATO ĮSIPAREIGOJIMAI LENKIJAI YRA NEPAJUDINAMI

  • 2

Lenkijai pranešus apie šalies oro erdvę savaitgalį pažeidusią Rusijos sparnuotąją raketą, Jungtinės Valstijos pirmadienį pabrėžė, kad jų NATO įsipareigojimai Varšuvai yra „nepajudinami“.

„Mūsų įsipareigojimas NATO ir mūsų NATO sąjungininkų, tarp kurių, žinoma, yra ir Lenkija, saugumui yra nepajudinamas ir jis nesvyruos“, – žurnalistams pareiškė Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris (Metju Mileris).

Lenkijos kariuomenė sekmadienį pranešė, kad rusų sparnuotoji raketa, paleista į vakarinę Ukrainą, buvo pažeidusi Lenkijos oro erdvę.

„Lenkijos oro erdvę pažeidė viena iš sparnuotųjų raketų, kurias naktį paleido [...] Rusijos Federacijos oro pajėgos“, – kariuomenė parašė socialiniame tinkle „X“.

Jos pranešime sakoma, kad pažeidimas truko apie 40 sekundžių.

„Objektas praskrido Lenkijos oro erdve virš Oserduvo kaimo (Liublino vaivadija) ir išbuvo ten 39 sekundes“, – priduriama pareiškime.

Kariuomenė teigė, kad visą skrydžio laiką raketą sekė karinis radaras.

„Lenkijos kariuomenė nuolat stebi situaciją Ukrainos teritorijoje ir palaiko nuolatinę parengtį, kad užtikrintų Lenkijos oro erdvės saugumą“, – teigė kariuomenė.

Gynybos ministras Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas (Vladislavas Kosiniakas Kamišas) sakė, kad Lenkija incidento metu buvo aktyvavusi visas oro gynybos sistemas ir kad raketa būtų buvusi numušta, „jei būtų buvę bent menkiausių požymių, kad ji taikosi į taikinį Lenkijos teritorijoje“.

Tuo tarpu lenkų užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad Rusijos ambasadorius Varšuvoje neatvyko į ministeriją, nors buvo iškviestas.

Ambasadorius „šiandien neatvyko į Užsienio reikalų ministeriją pasiaiškinti dėl incidento su Rusijos sparnuotąja raketa, kuri kovo 24 dieną pažeidė Lenkijos oro erdvę“, žurnalistams sakė ministerijos atstovas spaudai Pawelas Wronskis (Pavelas Vronskis).

Sekmadienį Lenkijos URM skelbė, jog ambasadoriaus ministerijoje laukiama, kad šis pasiaiškintų dėl oro erdvę pažeidusios raketos, ir paragino Rusiją „nutraukti teroristinius oro smūgius prieš Ukrainos gyventojus ir teritoriją, užbaigti karą ir sutelkti dėmesį į šalies vidaus problemas“.

Tačiau ambasadorius Sergejus Andrejevas Rusijos valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad, jo manymu, „nėra prasmės diskutuoti šia tema nepateikus jokių įrodymų, todėl atsisakiau vykti į Lenkijos užsienio reikalų ministeriją“.

Diplomatas teigė, kad nusprendė ignoruoti iškvietimą, kurį, jo teigimu, gavo pirmadienio rytą.

„Paklausus apie pokalbio temą, man buvo pasakyta, kad tai susiję su vakarykščiu incidentu [...] Atsakydamas paklausiau, ar Lenkijos pusė ketina pateikti mums kokių nors šių kaltinimų įrodymų“, – kalbėjo ambasadorius.

„Aiškaus atsakymo nesulaukiau ir atkreipiau dėmesį į tai, kad vis dar laukiame įrodymų iš Lenkijos pusės dėl to, kad praėjusių metų gruodžio 29 dieną į Lenkijos oro erdvę įskrido tariama Rusijos sparnuotoji raketa. Kol kas negavome jokių šių teiginių įrodymų“, – sakė jis.

Jis turėjo omenyje panašų incidentą, kai Rusijos raketa kelioms minutėms įsiskverbė į Lenkijos oro erdvę ir grįžo į Ukrainą.

2022-ųjų lapkritį du žmonės žuvo, kai Ukrainos oro gynybos raketa nukrito Lenkijos Pševoduvo kaime, netoli Ukrainos sienos.

Prieš nustatant, kad raketa buvo ukrainiečių, buvo nuogąstaujama, kad NATO, kurios narė yra Lenkija, bus įtraukta į konflikto su Rusija eskalavimą, jei bus panaudotos jos kolektyvinės gynybos nuostatos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tai nieko

lenkai ir nejudins! Juk jau sake. Dar dziaukites,kad Nordstryma susprogdinti padejo! Is kersto vokieciams,del WW II.

jankiu isipareigojimai lenkams ,kieti

kaip p.e.d.e.r.a.s.t.o by......s siknaskyle pamates , jankis isdulkins lenka nulinks by......s ir meile su visias isipareigojimais pasibaigs,.... liks lenkuj tik skaudanti sikna...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS