JAV valstybės sekretorius: kalbos apie aljanso mirtį yra gerokai perdėtos | kl.lt

JAV VALSTYBĖS SEKRETORIUS: KALBOS APIE ALJANSO MIRTĮ YRA GEROKAI PERDĖTOS

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) šeštadienį atmetė europiečių nuogąstavimus, kad Vašingtonas traukiasi iš pasaulio scenos, ir tvirtino, jog kalbos apie transatlantinio aljanso mirtį yra „gerokai perdėtos“.

„Vakarai laimi, mes laimime kartu“, –  Miuncheno saugumo konferencijoje sakė jis.

Kasmet vykstančiame forume, į kurį aptarti saugumo iššūkių susirenka daug politinių lyderių, generolų ir diplomatų, vyrauja susirūpinimas dėl mažėjančios Vakarų įtakos pasaulyje, kuriame vis ryžtingiau veikia Kinija ir Rusija.

M. Pompeo kalbėjo kitą dieną po to, kai Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) pasakė, jog Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) Amerika atmetė „net tarptautinės bendrijos idėją“ ir veikia „kaimynų ir partnerių sąskaita“.

„Šie pareiškimai neatspindi tikrovės“, – tvirtino JAV valstybės sekretorius.

„Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad [kalbos] apie transatlantinio aljanso mirtį yra gerokai perdėtos“, – sakė jis, parafrazuodamas garsiąją Marko Twaino (Marko Tveno) citatą.

„Svarbus vaidmuo“

M. Pompeo pažymėjo, kad Vašingtonas vaidina svarbų vaidmenį stiprinant NATO rytinį flangą pasienyje su Rusija ir vadovauja tarptautinėms pastangoms įveikti džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS). 

„Ar tai „tarptautinę bendriją atmetanti“ Amerika?“, – klausė valstybės sekretorius.

„Laisvieji Vakarai turi šviesesnę ateitį nei neliberalios alternatyvos“, – pabrėžė jis.  

M. Pompeo taip pat įspėjo apie grėsmę, kylančią dėl Rusijos teritorinių užmojų, augančios Kinijos karinių pajėgumų Pietų Kinijos jūroje ir Irano „teroro kampanijų“, vykdomų per Teherano sukurstytus konfliktus Artimuosiuose Rytuose.

Rusija, pasak jo, yra tarp šalių, kurios vadovaujasi principais, prieštaraujančiais vakarietiškiesiems.

„Kai kurios šalys vis dar siekia sukurti imperijas“, – pareiškė M. Pompeo. 

„Rusija užsiima dezinformacija, bandydama nuteikti mūsų piliečius vienus prieš kitus“, – sakė jis.

M. Pompeo taip pat kalbėjo apie „agresyvius“ Rusijos veiksmus Sakartvelo atžvilgiu ir konfliktą Rytų Ukrainoje, apie Krymo aneksiją.

Be to, JAV valstybės sekretorius pareiškė, kad Vidurio Azijoje Rusija iš tam tikrų šalių „reikalauja feodalinio paklusnumo“.

Energetikos projektai

Valstybės sekretorius Miuncheno saugumo konferencijoje taip pat paskelbė, kad Vašingtonas žada skirti iki „milijardo JAV dolerių“ (922 mln. eurų) energetikos projektams Rytų ir Vidurio Europoje, mažinantiems priklausomybę nuo Rusijos gamtinių dujų.

„Jungtinės Valstijos per mūsų Tarptautinę plėtros finansų korporaciją (International Development Finance Corporation) ir remiant JAV Kongresui ketina skirti iki 1 milijardo dolerių finansavimą Vidurio ir Rytų Europos šalims, dalyvaujančioms Trijų jūrų iniciatyvoje“, –  sakė M. Pompeo.

„Mūsų tikslas  – suaktyvinti privačiojo sektoriaus investicijas į jų energetikos sektorius“, – pridūrė jis.

JAV griežtai nepritaria Rusijos eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą „Nord Stream 2“ projektui, padvigubinsiančiam rusiškų dujų tiekimą Vokietijai. Vašingtonas tvirtina, kad šis dujotiekis suteiks Rusijai galimybes daryti pernelyg didelę įtaką Vakarų Europos saugumo ir ekonomikos klausimams.

E. Macronas: „Vakarai silpsta“

M. Pompeo raminant europiečius, susirūpinusius dėl silpnėjančios transatlantinės vienybės, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) įspėjo, kad Vakarai „silpsta“. 

„Vakarai silpsta“, – atkirsdamas M. Pompeo Miuncheno saugumo konferencijoje pareiškė  Prancūzijos vadovas.

„Amerikos politikoje, prasidėjusioje prieš kelerius metus – ir ne tik prie šios administracijos – yra tam tikro  pasitraukimo, savo santykių su Europa permąstymo“, – sakė jis.

GALERIJA

  • JAV valstybės sekretorius: kalbos apie aljanso mirtį yra gerokai perdėtos
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kaip

matome kad trumpui jau neleidziama kalbet o gal jis pats nenori ar serga? viska valdo sionistas pompeo o nato sajunga ir jos veiksmus privalo kordinuoti europos vadas o ne jav nes ji priplake turkus prie nato kai tie uzsiimineja patys teroru su putinu taip kad geriau pasirupink savo zydeliais kurie veda jv prie pilkaro/prielaida/?...

Anonimas

Kam Amerikai reikalingi NATO Europos dolbajobai ir darmajiedai?

...

CHA: "Valstybės sekretorius Miuncheno saugumo konferencijoje taip pat paskelbė, kad Vašingtonas žada skirti iki „milijardo JAV dolerių“ (922 mln. eurų) energetikos projektams Rytų ir Vidurio Europoje, mažinantiems priklausomybę nuo Rusijos gamtinių dujų" - 'tie pinigai NE jums, tie pinigai MŪSŲ skalūninei AFERAI, jūs TIK mokėsit mums BRANGIAI!.. nes pirkdami PIGIAI iš rusų galit atsigaut, o ką tuomet reiks mums daryt?.. tarpusavy susipjaut?'

SUSIJUSIOS NAUJIENOS