JK ir ES turi per savaitę paruošti „Brexit“ sutarties projektą | kl.lt

JK IR ES TURI PER SAVAITĘ PARUOŠTI „BREXIT“ SUTARTIES PROJEKTĄ

Didžioji Britanija ir Europa kitą savaitę turės suderinti sutarties teksto projektą, kad iki spalio 31 dienos pasirašytų „Brexit“ sutartį ir išvengtų chaotiškų skyrybų be jokios sutarties, perspėja diplomatai.

Europos pareigūnai tvirtina, kad nustatytas  terminas – kitas penktadienis – nėra ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) vyriausybei paskelbtas ultimatumas, o tiesiog įrašas Briuselio diplomatinės darbotvarkės kalendoriuje.

Didžiosios Britanijos ir ES derybininkams reikės iki nustatyto termino susitarti dėl teisinio dokumento, o tada pristatyti jį ES sostinėms prieš spalio 17–18 dienomis vyksiantį Europos Vadovų Tarybos susitikimą.

Dauguma Europos diplomatų skeptiškai vertina galimybę paruošti sutartį per tokį trumpą laiką, nepaisant vykstančių intensyvių „techninių diskusijų“ su britų pareigūnais.

Jeigu iki nustatyto termino sutarties projektas nebus paruoštas, B. Johnsonui teks prašyti atidėti „Brexit“ arba palikti bloką be jokios sutarties.

Viena pareigūnė Europos Vadovų Taryboje patvirtino, kad administracijos vadovas perspėjo ES ambasadorius apie nustatytą penktadienio terminą.

„Generalinis sekretorius nepaskelbė jokio ultimatumo, tik pastebėjo, kad mums reikia aiškumo iki kitos savaitės pabaigos, kad Europos Vadovų Taryba būtų sėkminga“, – sakė ji.

Vienas aukšto rango Europos pareigūnas patvirtino šį terminą ir pridūrė, kad Jungtinė Karalystė su Bendrijos vyriausiojo derybininko Michelio Barnier (Mišelio Barnjė) komanda turi susitarti dėl teisinio dokumento projekto.

Manoma, kad tai sunki užduotis, nes kol kas Europos pareigūnai nevadina vykstančių diskusijų „derybomis“, o tik „techniniu dialogu“.

„Pažanga yra nepakankama deryboms pradėti“, – sakė vienas Europos Komisijos pareigūnas.

B. Johnsono vyriausybės „Brexit“ derybininkas Davidas Frostas (Deividas Frostas) išvykęs į Briuselį derybų su M. Barnier komanda. Kada prie jų turėtų prisijungti JK „Brexit“ sekretorius Steve'as Barclay (Stivas Barklajus), kol kas nenumatyta.

D. Frostas atsivežė JK pasiūlymą, numatantį priemones, turinčias palengvinti prekybą prekybą Airijos pasienyje, kai Šiaurės Airija pasitrauks iš ES muitų sąjungos.

Šie pasiūlymai turėtų leisti atsisakyti vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės (backstop) – ES remto ir buvusios premjerės Theresos May (Terezos Mei) suderėto plano, turėjusio užtikrinti, kad siena Airijoje išliktų atvira, numatant, kad Britanija laikinai laikysis Bendrijos muitų taisyklių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

kaip epidemija dar 1 durniu laivas tik si karta monarchinis......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS