JK įsigalioja prieštaringai vertinami prieglobsčio suteikimo tvarkos pakeitimai | kl.lt

JK ĮSIGALIOJA PRIEŠTARINGAI VERTINAMI PRIEGLOBSČIO SUTEIKIMO TVARKOS PAKEITIMAI

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį sveikino savo prieglobsčio suteikimo reformą ir naują tvarką vadino pirmaujančia pasaulyje, nors kritikai teigia, kad ji pažeidžia tarptautinės teisės nuostatas.

Vidaus reikalų sekretorė Priti Patel nurodė, kad šiuo naujuoju „istoriniu“ Pilietybės ir sienų įstatymu įvedami pakeitimai yra tinkami XXI amžiui.

Trečiadienio vakarą parlamento patvirtintas įstatymas numato įkalinimo iki gyvos galvos bausmę nelegaliai žmones gabenantiems asmenims už pagalbą neteisėtai migracijai.

Taip pat numatytos griežtesnės laisvės atėmimo bausmės nelegaliai į šalį patenkantiems asmenims. Tai kelia būgštavimų, kad įstatymas gali būti panaudotas prieš prieglobsčio prašytojus.

Įstatymas suteikia daugiau galių paspartinti neigiamo atsakymo sulaukusių prieglobsčio prašytojų ir „pavojingų užsienio nusikaltėlių“ išsiuntimą, o taip pat panaikina, anot P. Patel, „nepagrįstus“ teisinius iššūkius, su kuriais susiduriama vykdant deportaciją.

Taip pat atvykėliams bus sunkiau patekti į JK ir pateikti prieglobsčio prašymą, jeigu jie atvyksta į karalystę per saugią šalį.

„JK didžiuojasi priimdama tuos, kurie yra labiausiai pažeidžiami, ir dabar galėsime sustiprinti saugius ir teisėtus kelius tiems, kuriems labiausiai reikia perkėlimo“, –  P. Patel sakė vaizdo įraše.

„Šios priemonės šiame naujame įstatyme yra tai, ko prašė britai: teisinga, bet tvirta prieglobsčio sistema, tinkama XXI amžiui“, – pareiškė ji.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) JK sienų „kontrolės susigrąžinimą“ pavertė pagrindine sėkmingos kampanijos dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos dalimi.

Tačiau P. Patel, kurios tėvai yra pabėgėliai iš Ugandos, ir vyriausybei šio pažado įgyvendinimas pasirodė sudėtingesnis, nei tikėtasi.

Pernai per Lamanšo sąsiaurį iš Šiaurės Prancūzijos į JK atvyko rekordinis skaičius nelegalių migrantų. Tai padidino spaudimą vyriausybei imtis veiksmų.

Anksčiau šį mėnesį JK vyriausybė pasirašė susitarimą su Ruanda dėl prieglobsčio prašytojų ir migrantų priėmimo nuo sausio 1 dienos. Pagal vyriausybės planą vieniši vyrai, mažais laiveliais atplaukiantys į Britaniją per Lamanšo sąsiaurį, bus skraidinami į Ruandą, esančią už 6,4 tūkst. km, kol bus išnagrinėti jų prieglobsčio prašymai.

Vyriausybė turėtų ginti, o ne bausti pabėgėlius.

Žmogaus teisių grupės ir migrantus remiančios labdaros organizacijos sukritikavo šį planą, o kai kurios organizacijos net grasina paduoti vyriausybę į teismą.

„Triuškinamas smūgis“

JT vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras Filippo Grandi (Filipas Grandis) nurodė, kad naujieji įstatymai gali neatitikti tarptautinių konvencijų dėl pabėgėlių, kurias yra pasirašiusi Jungtinė Karalystė, turinio ir dvasios.

Jis sakė esąs nusivylęs, kad šalis nori uždaryti savo duris prieglobsčio prašytojams ir pažeminti pabėgėlių statusą. Dėl to jiems nuolat kiltų grėsmė būti išsiųstiems.

„Plačiai taikomos nepriėmimo taisyklės gali atimti iš pabėgėlių teisę prašyti prieglobsčio JK“, – pridūrė jis. – Tokios nuostatos potencialiai neatitinka Pabėgėlių konvencijos.“

Britų nevyriausybinė organizacija „Oxfam“ pasmerkė įstatymo projekto patvirtinimą. Vienas svarbių organizacijos veikėjų Samas Nadelas (Semas Neidelas) tai pavadino „triuškinamu smūgiu šeimoms, bėgančioms nuo konfliktų ir persekiojimo“.

„Vyriausybė turėtų ginti, o ne bausti pabėgėlius“, – pridūrė jis.

Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra UNHCR sakė, kad pritarimu šiam britų įstatymui „pakenkiama nusistovėjusiems tarptautiniams įstatymams ir pabėgėlių apsaugos praktikai“.

Kovą JK supaprastino prieglobsčio prašymo reikalavimus nuo karo bėgantiems ukrainiečiams, sulaukusi kritikos, kad per mažai rūpinasi pabėgėliais.

Remiantis naujausiais duomenimis,  iki trečiadienio nuo Rusijos invazijos bėgantiems ukrainiečiams buvo išduota 86 100 vizų, pritaikius pataisytą šeimos narių ir priimančiųjų šeimų schemą.

Tačiau net ir šiuo atveju į JK realiai atvyko mažiau nei trečdalis vizas gavusių asmenų, nes jų kelionę sunkina biurokratinės procedūros.

Karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) vyriausiasis sūnus sosto įpėdinis princas Charlesas (Čarlzas) ketvirtadienį taip pat atkreipė dėmesį į šią problemą, lankydamasis Vakarų Londone esančiame bendruomenės centre.

Viena psichoterapeutės išsilavinimą turinti moteris, prieš 19 mėnesių pabėgusi iš Turkijos, jam pasakė, kad ieško prieglobsčio šalyje, tačiau negali dirbti, kol nagrinėjamas jos prašymas.

„Mums reikia kažką daryti“, – pasakė princas.

Atvykėliams iš Ukrainos bus leidžiama dirbti ir gauti socialines išmokas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Cha! Papuskite i nosi D.Britanijai ==del migrantu ordos antpludzio JK ir atsiskyre nuo ESajungos{{{o gaila!]].. IMigrantu invazija priverte britus uzdaryti sienas nuo valkatu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS