JK įvedė naujų sankcijų Rusijos pareigūnams dėl fiktyvių balsavimų Ukrainoje | kl.lt

JK ĮVEDĖ NAUJŲ SANKCIJŲ RUSIJOS PAREIGŪNAMS DĖL FIKTYVIŲ BALSAVIMŲ UKRAINOJE

  • 0

Jungtinė Karalystė penktadienį paskelbė sankcijas dar 11 Rusijos aukšto rango pareigūnų ir šalies rinkimų komisijai dėl šį mėnesį ir praėjusiais metais okupuotoje Ukrainos teritorijoje surengtų fiktyvių balsavimų.

Todėl asmenų ir subjektų, kuriems JK, reaguodama į Rusijos invaziją Ukrainoje, pritaikė sankcijas, skaičius viršijo 1 600.

Londonas penktadienį pareiškė, kad sankcijas 11 pareigūnų ir rinkimų organizacijai įvedė po to, kai jie „visi tiesiogiai veikė siekdami pakenkti Ukrainai ir kelti grėsmę jos teritoriniam vientisumui“ per pasmerktus referendumus ir rinkimus, surengtus pernai spalį ir anksčiau šį mėnesį.

JK nurodė, kad tarp tų, kuriems pritaikytos sankcijos, yra balsavimus organizavusi Rusijos Centrinė rinkimų komisija (CRK) bei viena iš jos vyriausių pareigūnių, Natalija Budarina.

Į sankcijų sąrašą taip pat įtraukti Maskvos paskirtas Chersono srities administracijos vadovas Andrejus Aleksejenka ir rinkimų komisijos vadovė Marina Zacharova.

Sankcijos reiškia turo užsienyje įšaldymą ir kelionių suvaržymus.

Pernai spalį keliose užgrobtose Ukrainos srityse, įskaitant Chersoną, Zaporižią, Donecką ir Luhanską, Maskva surengė referendumus, kuriuos Londonas vadina suklastotais, neteisėtais ir fiktyviais.

Vėliau Rusija surengė kitus balsavimus ten ir taip pat Kryme, kurį Rusija nuo Ukrainos atplėšė ir aneksavo 2014 metais. Šie balsavimai baigėsi rugsėjo 10 dieną.

Kremlius tvirtina, kad pernai per balsavimus gavo vietos gyventojų palaikymą keturių rytinių ir pietinių Ukrainos sričių aneksijai, nors neturi visiškos šių teritorijų kontrolės.

Jis taip pat teigia, kad šį mėnesį vykusius rinkimus neva laimėjo prezidentą Vladimirą Putiną tvirtai remianti partija „Vieningoji Rusija“.

Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės atmetė šiuos balsavimus kaip fiktyvius, o Kyjivo pajėgos kovoja, kad susigrąžintų užgrobtas teritorijas.

„Fiktyvūs Rusijos rinkimai yra akivaizdus ir bergždžias bandymas įteisinti neteisėtą suverenios Ukrainos teritorijos kontrolę“, – sakė JK užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly (Džeimsas Kleverlis), paskelbdamas apie naujausias sankcijas.

„Negalima rengti „rinkimų“ svetimoje šalyje, – sakė jis. – Jungtinė Karalystė niekada nepripažins Rusijos pretenzijų į Ukrainos teritoriją – Krymas, Zaporižia, Doneckas, Luhanskas ir Chersonas yra Ukraina.“

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) taip pat kritikavo anksčiau šį mėnesį vykusius fiktyvius rinkimus ir įspėjo, kad bet kokiems asmenims, prisidėjusiems prie jų organizavimo, gali būti taikomos sankcijos ir vizų apribojimai.

Šį mėnesį Europos Sąjunga taip pat pareiškė Rusijai, kad asmenys, dalyvavę organizuojant minimus balsavimus, sulauks pasekmių.

Nuo 2022-ųjų vasario, kai Rusija užpuolė Ukrainą, blokas jau priėmė 11 sankcijų Maskvai paketų.

Gairės: JK, naujos sankcijos, rusijai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS