JK premjeras nusitaikė į jo „Brexit“ planus kritikuojančius bendrapartiečius torius | kl.lt

JK PREMJERAS NUSITAIKĖ Į JO „BREXIT“ PLANUS KRITIKUOJANČIUS BENDRAPARTIEČIUS TORIUS

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pirmadienį išdėstė griežtą poziciją dėl savo bendrapartiečių konservatorių, nepalaikančių jo „Brexit“ strategijos, prasidėjus britų politikai itin reikšmingai savaitei.

Toriai „maištininkai“ buvo perspėti, kad bus pašalinti iš partijos, jei parems parlamente atstovaujamų opozicinių partijų pastangas užblokuoti galimybę Didžiajai Britanijai išstoti iš Europos Sąjungos be jokios sutarties.

Buvęs teisingumo sekretorius konservatorius Davidas Gauke'as (Deividas Gokas) apkaltino B. Johnsoną raginant partijos narius balsuoti prieš vyriausybės planus ir taip esą ieškant preteksto pašalinti juos iš partijos, o vėliau pakeisti įstatymų leidėjais, palaikančiais premjero siūlomą radikalesnę „Brexit“ versiją.

„Akivaizdu, kad tai yra itin konfrontacinis požiūris, kuris, manau, yra skirtas Konservatorių partijai pertvarkyti, paversti Konservatorių partiją labiau panašią į „Brexit“ partiją“, – transliuotojui BBC pareiškė D. Gauke'as.

Opozicijos partijos žada mesti iššūkį B. Johnsono siekiui išvesti JK iš ES spalio 31 dieną, net jeigu nebus pasiektas susitarimo su Bendrija. Be tokios sutarties Britanijos lauktų nesklandus išstojimas, kaip perspėja ekonomistai, sutrikdysiantis prekybą tarp šalies ir likusių 27 bloko valstybių, nes būtį įvesti muitai ir patikros pasienyje. Anot ekspertų, tokiu atveju galėtų smukti svaro sterlingų kursas, o Britanijoje galbūt prasidėtų ekonomikos nuosmukis.

B. Johnsonas įsitikinęs, kad „Brexit“ be sutarties galimybė turėtų likti svertas per derybas su ES. Briuselis kategoriškai atsisako derėtis iš naujo dėl buvusios JK premjerės Theresos May (Terezos Mei) pasiekto susitarimo, apibrėžiančio Britanijos išstojimo sąlygas ir būsimų santykių su ES modelį.

Britanijos parlamentas triskart atmetė šį dokumentą – daugiausiai dėl nepritarimo nuostatoms, susijusioms su priemone, turinčia išlaikyti Airijos ir Šiaurės Airijos sieną atvirą.

Buvęs Britanijos ministras pirmininkas leiboristas Tony Blairas (Tonis Bleras) pirmadienį perspėjo, kad politikai yra pasiekę lemtingą kryžkelę.

„Per šiuolaikinę istoriją politikams dar niekada nebuvo svarbesnės akimirkos, kai jie turėtų iškelti šalį pirmiau saviškių rato ir nacionalinį interesą – virš savojo intereso“, – analitiniame centre „Institute for Government“ komentavo T. Blairas.

Kaip bebūtų, įstatymų leidėjai turi mažai laiko diskusijoms artėjant „Brexit“ galutiniam terminui. Maža to, šio laikotarpio viduryje bus ilgam įšaldytas parlamento darbas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS