JK vėl prisidės prie Europos mokslinių tyrimų iniciatyvos „Europos horizontas“ | kl.lt

JK VĖL PRISIDĖS PRIE EUROPOS MOKSLINIŲ TYRIMŲ INICIATYVOS „EUROPOS HORIZONTAS“

  • 1

Jungtinė Karalystė pagal naują susitarimą vėl prisijungs prie Europos Sąjungos bendrosios mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos horizontas“, ketvirtadienį informavo ministro pirmininko Rishi Sunako (Rišio Sunako) biuras.

Pagal „Europos horizonto“ schemą yra finansuojami mokslinių tyrimų projektai. JK sako, kad pastaruosius trejus metus, po „Brexito“, ji iš jos buvo pašalinta.

„Pagal naują susitarimą, dėl kurio derėtasi pastaruosius šešis mėnesius, ministras pirmininkas užsitikrino geresnes finansines ryšių su „Europos horizontu“ sąlygas, tinkamas Jungtinei Karalystei“, – sakoma pranešime.

Susitarimas sudarytas po trečiadienį įvykusio R. Sunako ir Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) pokalbio telefonu.

„ES ir JK yra svarbios strateginės partnerės ir sąjungininkės, o šiandienos susitarimas tai įrodo. Ir toliau būsime pasaulio mokslo ir tyrimų priešakyje“, – sakoma U. von der Leyen pareiškime.

Susitarimas reiškia, kad JK mokslininkai gali iškart kreiptis dėl finansavimo ir siekti dalyvauti projektuose pagal „Horizonto“ programą, nurodo JK vyriausybė.

„Europos horizontas“ suteiks JK kompanijoms ir tyrimų institucijomis neprilygstamų galimybių vadovauti pasaulio darbui kuriant naujas technologijas ir tyrimų projektus, srityse nuo sveikatos iki dirbtinio intelekto“, – sakoma pareiškime.

Tačiau pagal naująjį susitarimą JK nedalyvaus Euratome – Europos atominės energijos bendrijoje. Vietoje to šalis plėtos savo branduolių sintezės energijos strategiją, pridūrė Dauningo gatvė.

JK mokslinė bendruomenė sveikino pranešimą.

„Tai puiki diena mokslininkams JK ir visoje Europoje“, – bendrame pareiškime sakė Medicinos mokslų akademija, Britų akademija, Karališkoji inžinerijos akademija ir Karališkoji draugija.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ogi

dar prie monarhinio scotlandjardo pripliusuokim visus zydbankus su visom korporacijom pso lygio ir turesim visa hebra reptyliju besibazuojanciu jav bidemonu formate kurio visi asai tuno sveicarkalnyno bunkeriuose laukdami sudnos dienos si karta be nojaus laivo ????? 0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS