JT komisarė: skiepijimas per prievartą nepriimtinas „jokiomis aplinkybėmis“ | kl.lt

JT KOMISARĖ: SKIEPIJIMAS PER PRIEVARTĄ NEPRIIMTINAS „JOKIOMIS APLINKYBĖMIS“

Šalys, svarstančios įvesti privalomą vakcinavimą nuo COVID-19, turi užtikrinti, kad būtų gerbiamos žmogaus teises, trečiadienį pareiškė JT  vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet (Mišel Bačelet) ir pabrėžė, kad priverstinis skiepijimas niekada nebuvo priimtinas.

Vaizdo įraše kreipdamasi į Žmogaus teisų tarybos seminaro dalyvius Michelle Bachelet (Mišel Bačelet) perspėjo, kad prieš įvedant privalomą skiepijimą būtina rimtai įvertinti žmogaus teisių aspektus.

Bet kokie „įpareigojimai vakcinacijai turi atitikti teisėtumo, būtinumo, proporcingumo ir nediskriminavimo principus“, – sakoma jos kalbos stenogramoje.

„Jokiomis aplinkybėmis žmonės negali būti vakcinuojami per prievartą“, – kalbėjo ji.

JT vyriausiosios žmogaus teisių komisarės teigimu, tikslai, kurių siekia šalys, svarstančios įvesti privalomą skiepijimą, kad apsaugotų žmonių gyvybes, Europai ir kitiems regionams kovojant su pandemijos bangomis, „žinoma, yra aukščiausio teisėtumo ir didžiausios svarbos“.

Jokiomis aplinkybėmis žmonės negali būti vakcinuojami per prievartą.

Tačiau M. Bachelet pakartojo, kad „privalomas vakcinavimas gali būti įvedama tik kai tai yra būtina, siekiant įtikinamų visuomenės sveikatos tikslų“.

„Ir tai turi būti svarstoma tik tuomet, kai mažiau intervencinės priemonės, tokios kaip kaukių dėvėjimas viešose vietose ir atstumo laikymasis, akivaizdžiai nepateisino sveikatos poreikių“, – kalbėjo ji.

M. Bachelet taip pat pabrėžė, jog norint, kad bet koks įpareigojimas būtų žmonėms priimtinas, šalys pirmiausia turi užtikrinti, kad vakcinos būtų tikrai prieinamos ir įperkamos.

„Jei visi žmonės neturės tikro, realaus priėjimo prie vakcinų, reikalavimai vakcinuotis neatitiks pagrindinių žmogaus teisių lygybės ir nediskriminavimo principų“, – perspėjo M. Bachelet.

JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė pabrėžė, kad „naudojamos vakcinos taip pat turi būti pakankamai saugios ir veiksmingos, siekiant visuomenės sveikatos tikslų“.

Be to, bet kokia privaloma vakcinacija turi būti pakankamai lanksti, kad numatytų „atitinkamas išimtis, pavyzdžiui, tais atvejais, kai skiepijimas asmeniui yra mediciniškai nerekomenduotinas“, sakė ji.

M. Bachelet taip pat nurodė, kad gali būti tikslinga apriboti kai kurias teises ir laisves, įskaitant patekimą į mokyklas, ligonines ar kitas viešąsias erdves, priklausomai nuo asmenų pasiskiepijimo.

Tačiau skiepijimas prievarta niekada nebuvo priimtinas, nurodė ji, „net jeigu asmens atsisakymas laikytis privalomos vakcinacijos politikos gali sukelti kitų teisinių pasekmių, įskaitant, pavyzdžiui, atitinkamas baudas“.

„Įvedamos baudos turėtų būti proporcingos, ir jas turėtų galėti peržiūrėti teisminės institucijos“, – sakė ji.

Reikia „atitinkamų procedūrinių garantijų, įskaitant teisę prašyti pagrįstos išimties ir teisę apskųsti bet kokią nuobaudą sąžiningai ir nepriklausomai institucijai“, – tvirtino M. Bachelet.

Kalbėdama apie ateitį JT žmogaus teisių vadovė sakė, kad bet kokia privaloma vakcinacija „turėtų būti dažnai ir oficialiai peržiūrima, siekiant užtikrinti, kad [reikalavimas] išlieka būtinas, proporcingas ir nediskriminuojantis“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Aras

PIŠ ne ponia, o panele, dar skaisti kaip svento tevo kiausai

Birutė

Tai kažin ar dar neaišku mūsų visiems tiems seimo nariams,kad priverstinis vakcinavimas N E G A L I M A S, tiems kurie verčia turi atsakyti pagal įstatymą.

Alio , ponia PIŠ , faktai -

skaitom !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS