JT: kovokime su klimato kaita taip, kaip kovojame su koronaviruso protrūkiu | kl.lt

JT: KOVOKIME SU KLIMATO KAITA TAIP, KAIP KOVOJAME SU KORONAVIRUSO PROTRŪKIU

Jungtinės Tautos (JT) trečiadienį paragino pasaulio valstybes kovoti prieš klimato kaitą su tokiu pačiu pasiryžimu, su kokiu kovoja ir prieš COVID-19 pandemiją.

JT Pasaulio meteorologijos organizacija (PMO) teigė, kad dabar atėjo metas plokštinti ir klimato kaitos kreivę, procesui „pasiekus crescendo“ per pastaruosius penkerius metus, kurie laikomi šilčiausiais nuo orų stebėjimo pradžios.

Ši tendencija turėtų ir toliau tęstis, trečiadienį teigė PMO atstovai, paminėję Žemės dieną. Šiemet Žemės diena minima jau 50-ąjį kartą, pirmą kartą jos minėjimas įvyko 1970 m.

Vienoje svarbiausių pasaulio stebėjimo stočių užfiksuotas anglies dioksido lygis šiandien yra maždaug 26 proc. didesnis nei 1970 m., o vidutinė pasaulio temperatūra nuo to laiko išaugo 0,86 laipsnio Celsijaus, skelbia PMO. Vidutinė temperatūra dabar taip pat yra 1,1 laipsnio Celsijaus aukštesnė nei iki pramonės revoliucijos fiksuota temperatūra, teigė atstovai.

Agentūros atstovai sakė, kad COVID-19 krizė sustiprino ir socioekonominius klimato kaitos padarinius, pavyzdžiui, apsunkino žmonių evakuaciją ir apsaugą nuo tropinių ciklonų. PMO skelbė, kad dėl koronaviruso „laikinai gali sumažėti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų kiekis, tačiau tai toli gražu nėra tvarių veiksmų dėl klimato kaitos pakaitalas“.

„Dėl viruso bus dar sunkiau dorotis su vis didėjančiomis grėsmėmis, susijusiomis su orais, klimatu bei vandens atsargomis“, – tvirtino agentūros atstovai.

PMO generalinis sekretorius Petteris Taalasas teigė, kad ekstremalių orų atvejų pastaruoju metu žymiai padaugėjo, ir ši problema dėl pandemijos tikrai neišnyks. Jis patikino, kad dėl klimato kaitos žmonijos gerovei, ekosistemoms ir ekonomikoms kils didžiulė grėsmė, jei su pastaruoju reiškiniu nepavyks susidoroti laiku.

„Reikia plokštinti ir pandemijos, ir klimato kaitos kreives. Kovodami su klimato kaita privalome parodyti tiek pat ryžto ir bendruomeniškumo, kaip ir parodome kovoje prieš COVID-19“, – sakė P. Taalasas. Jis paragino imtis ne tik trumpalaikių, bet ir ilgalaikių sprendimų, kurių rezultatus „matytų daugelis ateities kartų“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS