JT: pandemija kelia pavojų milijonų vaikų gyvybėms | kl.lt

JT: PANDEMIJA KELIA PAVOJŲ MILIJONŲ VAIKŲ GYVYBĖMS

Dėl koronaviruso pandemijos kilę sveikatos apsaugos sistemų sutrikimai kelia pavojų milijonams žmonių pasaulyje, teigia Jungtinės Tautos (JT), perspėdamos, kad COVID-19 gali panaikinti ilgus dešimtmečius siektą pažangą sumažinant vaikų mirštamumą.

Per pastaruosius 30 metų pasiekta daug pažangos užkertant kelią daugiausia kūdikių ir vaikų gyvybių nusinešančioms ligoms.

Naujausi JT vaikų fondo (UNICEF), Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir Pasaulio banko skaičiavimai rodo, kad mažiausiai vaikų iki penkerių metų amžiaus mirė būtent 2019 m.

Pernai apie 5,2 mln. vaikų mirė nuo išgydomų ligų. Palyginimui – 1990 m. šis skaičius siekė 12,5 mln.

Tiesa, institucijos perspėja, kad visą šią pažangą gali panaikinti koronaviruso pandemija, nes dėl nesuteiktų sveikatos priežiūros paslaugų labiausiai kenčia būtent vaikai.

UNICEF 77 šalyse atlikta apklausa parodė, kad 68 proc. šalių dėl pandemijos patyrė sveikatos apsaugos sistemos sutrikimų, kurie sutrukdė tinkamai tikrinti vaikų sveikatą ir skiepyti juos nuo įvairių ligų.

UNICEF generalinės direktorės Henriettos Fore teigimu, labiausiai nukentėjo vaikai ir jų motinos skurdesnėse šalyse, nes dėl COVID-19 pacientų antplūdžio į sveikatos priežiūros įstaigas negalėjo patekti motinos su vaikais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ne

pandemija kelia pavojų, o tie. kas ją sugalvojo, kas gadina vaikų sveikatą, verčiant dėvėti antsnukius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS