JT pareigūnas: Gazos Ruožo gyventojai kasdien susiduria su vis didesniais baisumais | kl.lt

JT PAREIGŪNAS: GAZOS RUOŽO GYVENTOJAI KASDIEN SUSIDURIA SU VIS DIDESNIAIS BAISUMAIS

  • 0

Jungtinių Tautų vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas) trečiadienį pareiškė, kad Gazos Ruožo gyventojai kasdien susiduria su vis didesniu siaubu.

Jis taip pat paragino nutraukti Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ kovas šiame palestiniečių anklave.

„Izraelis toliau nepaliaujamai bombarduoja Gazos Ruožo civilius gyventojus ir kolektyviai juos baudžia (...) Palestiniečiai Gazos Ruože gyvena vis didesniame siaube“, – spaudos konferencijos metu nurodė V. Turkas.

Pasak jo, tokiomis apokaliptinėmis humanitarinėmis aplinkybėmis kyla didelė žiaurių nusikaltimų rizika.

V. Turkas sakė, kad 1,9 iš 2,2 mln. anklave gyvenančių žmonių buvo priversti palikti savo namus ir buvo išstumti į „vis mažėjančias ir itin perpildytas vietas Gazos Ruožo pietinėje dalyje, kur sąlygos yra antisanitarinės ir nesveikos“.

„Katastrofišką situaciją, kuri susiklostė Gazos Ruože, buvo galima pilnai numatyti ir išvengti. Mano kolegos iš humanitarinio sektoriaus apibūdino padėtį kaip apokaliptinę. Tokiomis aplinkybėmis padidėja žiaurių nusikaltimų rizika, – pridūrė JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras. – Raginu nedelsiant nutraukti karo veiksmus ir paleisti visus įkaitus.“

V. Turko teigimu, žmogaus teisių krizė okupuotame Vakarų Krante taip pat kelia didžiulį nerimą. Jis paragino Izraelio valdžios institucijas nedelsiant imtis veiksmų, kad būtų nutrauktas plačiai paplitęs nebaudžiamumas už pažeidimus.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš pietų Izraelį. Pasak žydų pareigūnų, per išpuolius žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir įkaitais paimta apie 240 žmonių.

Per trumpalaikes paliaubas 80 įkaitų buvo paleista, o Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir išlaisvinti 138 grupuotės vis dar laikomus asmenis.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad per Izraelio vykdomą operaciją šioje teritorijoje jau žuvo 16,2 tūkst. žmonių, daugiausiai civilių gyventojų.

„Visos šalys supranta, ko iš tikrųjų reikia siekiant taikos ir saugumo palestiniečių ir Izraelio žmonėms; smurtas ir kerštas gali sukelti tik dar didesnę neapykantą ir radikalizaciją, – užbaigė V. Turkas. – Vienintelis būdas nutraukti besikaupiančias kančias yra nutraukti okupaciją ir pasiekti dviejų valstybių sambūviu pagrįstą sprendimą.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS