JT Saugumo Taryba baigia taikos palaikymo misiją Malyje | kl.lt

JT SAUGUMO TARYBA BAIGIA TAIKOS PALAIKYMO MISIJĄ MALYJE

  • 0

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį balsavo dėl ilgametės taikos palaikymo misijos Malyje nutraukimo.

Malio, palaikančio ryšius su Rusija, karinė chunta ragino išvesti karius.

JT Saugumo Taryba vienbalsiai balsavo dėl rezoliucijos, pagal kurią bus nedelsiant pradėta likviduoti 2013 metais sukurta misija MINUSMA, kuria siekiama užkirsti kelią džihadistų įsigalėjimui.

Balsavimas įvyko praėjus dviem savaitėms po to, kai Malio užsienio reikalų ministras Abdoulaye Diopas (Abdulajė Diopas) pribloškė Saugumo Tarybą, pavadindamas JT misiją nesėkme ir ragindamas ją nedelsiant nutraukti.

Malio santykiai su Jungtinėmis Tautomis labai pablogėjo po to, kai per 2020 metų perversmą į valdžią atėjo karinis režimas, kuris taip pat nutraukė bendradarbiavimą gynybos srityje su buvusia kolonijine valstybe Prancūzija.

Chunta susivienijo su Rusija ir pasitelkė „Wagner“ grupę – negailestingus samdinius, kurie praėjusią savaitę dalyvavo maište prieš prezidentą Vladimirą Putiną.

„Labai apgailestaujame dėl pereinamojo laikotarpio vyriausybės sprendimo atsisakyti MINUSMA misijos ir dėl žalos, kurią dėl to patirs Malio žmonės“, – Saugumo Tarybai sakė vyresnysis JAV diplomatas Jeffrey DeLaurentis (Džefris DeLaurentis).

Tačiau jis sakė, kad Jungtinės Valstijos balsavo už rezoliuciją, pritardamos pasitraukimo terminui.

Pagal nusistovėjusią JT praktiką taikos palaikymo misijai turi pritarti priimančioji šalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS