JT Saugumo Taryboje prieš karo metines Rusija ir Vakarai susipriešino dėl Ukrainos | kl.lt

JT SAUGUMO TARYBOJE PRIEŠ KARO METINES RUSIJA IR VAKARAI SUSIPRIEŠINO DĖL UKRAINOS

  • 0

Rusija pirmadienį apkaltino Vakarus sabotavus susitarimus, kurie esą būtų padėję išvengti karo Ukrainoje, tačiau Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės kaltino Maskvą ir priminė, kad prezidentas Vladimiras Putinas įsakė įsiveržti į kaimyninę šalį.

Likus maždaug dešimčiai dienų iki 2022 metų vasario 24 dieną pradėtos Rusijos invazijos antrųjų metinių, rusų ambasadorius Jungtinėse Tautose Vasilijus Nebenzia vėl teigė, kad karo priežastis buvo nesugebėjimas įgyvendinti 2015 metų Minsko susitarimų, ir dėl to kaltino Vakarų remiamą „Kyjivo sabotažą“.

Susitarimais siekta išspręsti Kyjivo ir Rytų Ukrainos separatistų konfliktą, kuris įsiplieskė 2014 metų balandį, Rusijai aneksavus Krymą ir ėmus remti separatistus daugiausia rusakalbių gyvenamame pramoniniame Donbaso regione.

Pirmadienį įvykusiame JT Saugumo Tarybos posėdyje, kurį Rusija sušaukė minėdama septintąsias Minsko taikos plano, kuriam tarpininkavo Prancūzija ir Vokietija, pasirašymo metines, V. Nebenzia visiškai nepagrįstais pavadino Ukrainos ir Vakarų šalių teiginius, kad Rusija atsisakė įgyvendinti susitarimus.

Rusija yra agresorė, o Ukraina tiesiog gina savo žmones, teritorinį vientisumą ir laisvę.

Anot V. Nebenzios, jei Minsko susitarimai būtų buvę įgyvendinti, „nebūtų įvykusi tragedija, kuri šiandien įvyko Ukrainoje, tragedija, prie kurios prisidėjo JAV ir kolektyviniai Vakarai, bandydami pasiekti savo geopolitinius tikslus Ukrainos ir jos piliečių gyvybių sąskaita“.

JAV ambasadoriaus pavaduotojas Robertas Woodas (Robertas Vudas) apkaltino Rusiją, kad ji, pažeisdama JT chartiją, įsiveržė į suverenią valstybę ir siekia perrašyti istoriją, skleisdama, jo žodžiais, daugybę mitų ir dezinformacijos.

„Maskva šiandien sukvietė mus kartu apgailėti smurtą, kurį ji pati pradėjo, kurstė ir toliau kasdien vykdo“, – teigė jis.

R. Woodas sakė Tarybai, kad Rusija derėjosi dėl Minsko susitarimų ir juos pasirašė, tačiau ignoravo visus prisiimtus įsipareigojimus.

„Rusija yra agresorė, o Ukraina tiesiog gina savo žmones, teritorinį vientisumą ir laisvę“, – teigė JAV pasiuntinys.

Pasak R. Woodo, Rusija parengė separatistinį judėjimą Rytų Ukrainoje kaip „tarpinę jėgą, kad pakenktų Ukrainos stabilumui“, o karas ir V. Putino pripažinimas separatistinių darinių atžvilgiu „visiškai ir visiems laikams panaikino Minsko susitarimus“.

Jungtinės Karalystės ambasadoriaus Jungtinėse Tautose pavaduotojas Jamesas Kariuki (Džeimsas Kariukis) sakė, kad Rusijos įsiveržimas į Ukrainą parodė pasauliui, jog V. Putinas niekada nebuvo suinteresuotas taika.

Jis apkaltino Rusiją, kad ji pasinaudojo Tarybos posėdžiu dar vienam bandymui iškraipyti istoriją ir desperatiškoms pastangoms pateisinti savo neišprovokuotą, nereikalingą ir neteisėtą invaziją ir tebevykstantį karą.

„Dar kartą raginame Rusiją nutraukti neteisėtą invaziją, pasitraukti iš Ukrainos ir gerbti JT chartijos principus“, – sakė J. Kariuki ir pažadėjo, kad JK ir toliau palaikys Ukrainą bei smerks Rusijos dezinformaciją.

Gairės: JT Saugumo Taryba, Rusija, Vakarai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS