JT smerkia Baltarusijos režimo dekretą, pagal kurį ambasados nebeišduos pasų | kl.lt

JT SMERKIA BALTARUSIJOS REŽIMO DEKRETĄ, PAGAL KURĮ AMBASADOS NEBEIŠDUOS PASŲ

  • 6

Jungtinės Tautos penktadienį paragino Baltarusiją persvarstyti dekretą, kuriuo šalies ambasadoms įsakoma nutraukti pasų išdavimą, ir įspėjo, kad tai gali pažeisti tūkstančių tremtyje gyvenančių baltarusių teises.

Iš Baltarusijos – artimos Maskvos sąjungininkės – pabėgo dešimtys tūkstančių baltarusių po to, kai autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka 2020 metais žiauriai numalšino masinius protestus prieš jo valdymą.

Užsienyje gyvenantys baltarusiai naujus pasus iki šiol galėjo gauti šalies diplomatinėse atstovybėse.

Tačiau pirmadienį paskelbtame dekrete nurodoma, kad nuo šiol gauti naują pasą arba pasikeisti turimąjį baltarusiai gali tik „konsulinėse tarnybose prie paskutinės registruotos gyvenamosios vietos“ Baltarusijos teritorijoje.

Šis „dekretas, kuriuo draudžiama išduoti ar keisti pasus užsienyje, kelia pavojų, kad bus pažeistos tūkstančių tremtyje gyvenančių baltarusių teisės, įskaitant jų judėjimo laisvę“, – parašė Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisaro biuras socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“).

Niekas neturėtų jaustis verčiamas grįžti ir rizikuoti sulaukti persekiojimo.

„Niekas neturėtų jaustis verčiamas grįžti ir rizikuoti sulaukti persekiojimo“, – rašoma pranešime, kuriame raginama „peržiūrėti dekretą atsižvelgiant į (tarptautinius) standartus“.

Po protestų Minsko režimas įkalino šimtus žmonių, pasisakiusių prieš A. Lukašenką, o daugelis baltarusių, kurie dalyvavo protestuose ar internete skelbė prieš režimą nukreiptus įrašus, vengia grįžti namo, nes bijo būti suimti.

Jei baltarusiai negalės užsienyje gauti naujo paso pasibaigus senojo galiojimui, kils grėsmė jų teisiniam statusui naujoje priimančiojoje šalyje, be to, jiems grės nemalonumai su valdžios institucijomis gimtinėje.

„Tie, kurie dėl bet kokių priežasčių priversti grįžti į Baltarusiją, labai rizikuoja būti suimti ir savavališkai sulaikyti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Dave'as Elseroadas (Deivas Elsroudas) iš nevyriausybinės organizacijos „Human Rights House Foundation“.

Tremtyje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja šią savaitę socialiniuose tinkluose taip pat perspėjo baltarusius negrįžti į šalį dėl paso, jei jiems gresia persekiojimas.

„Joks dokumentas pasaulyje nėra vertas žmogaus laisvės“, – parašė ji.

Teisių gynimo grupės „Viasna“ duomenimis, Baltarusijoje šiuo metu yra 1 501 politinis kalinys.

Baltarusija tapo dar labiau izoliuota po to, kai A. Lukašenka leido Maskvai pernai panaudoti Baltarusijos teritoriją kaip placdarmą savo puolimui Ukrainoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

D.

O ko jie "sujudo" ?! Tai Baltarusijos vidaus reikalai, o ne jų, todėl Batka ir neatsiklausia, kaip jam elgtis dėl savo piliečių pasų ir kitų dalykų ... Per daug jau nori viską reguliuoti kitiems tie ponai, bet , jei kas "turi stuburą" ir pasipriešina jų diktatui, tuoj apšaukia "neteisėtu" ar "autoritariniu", ar dar kokiu kitokiu monstru ir skelbia "sankcijas". Tegul kiekvienos šalies valdžia rūpinasi savo valstybe ir savo piliečiais taip, kaip Batka, tuomet viskas bus puiku ir nereikės kištis į svetimų šalių vidaus reikalus. Tokia mano nuomonė, bent jau šiuo klausimu.

Na ir?

Baltarusiam absoliuciai nus.is.ikt ka ten vapalioja Orall-Office Marionetes.

Patikslinimas

JT tapo JAV politiniu įrankiu ir nėra laisva organizacija, nes višiškai valdomos JAV nacistų režimo. Tad Baltarusija tik ginasi nuo išorės poveikio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS