JT teisių ekspertės ragina atlikti tarptautinį tyrimą dėl A. Navalno apnuodijimo | kl.lt

JT TEISIŲ EKSPERTĖS RAGINA ATLIKTI TARPTAUTINĮ TYRIMĄ DĖL A. NAVALNO APNUODIJIMO

Dvi Jungtinių Tautų žmogaus teisių ekspertės pirmadienį paragino atlikti tarptautinį tyrimą dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimo ir pareikalavo jį „nedelsiant paleisti“ iš pataisos kolonijos Rusijoje.

JT ekspertė neteisminio, neatidėliotino ir savavališko mirties bausmės vykdymo klausimais Agnes Callamard (Anjes Kalamar) ir JT specialioji pranešėja nuomonės laisvės ir saviraiškos laisvės skatinimo ir gynimo klausimais Irene Khan (Airin Chan) tokį raginimą išdėstė bendrame pareiškime. Jos pabrėžė, kad svarbu nustatyti tiesą apie „piktavališką apnuodijimą“ ir užtikrinti atskaitomybę.

„Atsižvelgdamos į neadekvatų šalies valdžios atsaką, uždraustų cheminių ginklų naudojimą ir numanomą tikslinių žmogžudysčių vykdymo modelį manome, kad reiktų skubiai atlikti tarptautinį tyrimą siekiant nustatyti faktus ir paaiškinti visas aplinkybes dėl p. Navalno apnuodijimo“, – sakoma pareiškime.

„Šis tyrimas yra ypač kritinis dabar, kai p. Navalnas yra kalinamas Rusijos vyriausybės ir yra jos kontroliuojamas“, – pridūrė ekspertės.

Iškiliausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas praeitą mėnesį buvo nuteistas kalėti pustrečių metų, nes esą pažeidė anksčiau jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas būdamas Vokietijoje, kur gydėsi dėl apnuodijimo.

Pasak ekspertų, A. Navalno apnuodijimas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ buvo beveik mirtinas. Opozicionierius buvo kelis mėnesius buvo gydomas Vokietijoje ir tvirtina, kad įsakymą jį apnuodyti davė V. Putinas, nors Kremlius ne kartą tvirtino nesąs niekaip susijęs su šiuo incidentu.

„Esame įsitikinusios, kad p. Navalno apnuodijimas „Novičioku“ galėjo būti įvykdytas sąmoningai, kad būtų pasiųsta aiškus, grėsmingas perspėjimas, jog toks likimas ištiks kiekvieną, išdrįsusį kritikuoti vyriausybę ir jai oponuoti“, – rašo nepriklausomos ekspertės, kurios buvo paskirtos Jungtinių Tautų, bet joms neatstovauja.

„Novičiok“ buvo konkrečiai pasirinktas baimei sukelti“, – teigia jos.

Ekspertės nurodė pernai gruodį išsiuntusios Rusijai laišką, kuriame išsamiai išdėstė įrodymus, leidžiančius daryti išvadą apie „labai tikėtiną vyriausybės pareigūnų, įsitraukimą į šį apnuodijimą – galimai aukštu lygiu“, bet pridūrė, kad Kremlius kol kas jokio atsakymo nepateikė.

Ekspertės sakė, kad išpuolis prieš A. Navalną atrodo atitinkąs platesnę tendenciją, kai Rusijos vyriausybės kritikai per kelis pastaruosius dešimtmečius tapdavo tikslinių nužudymų arba mėginimų nužudyti taikiniais.

„Šis šablonas reikalauja empatiško ir atkaklaus tarptautinės bendrijos atsako, kad būtų apsaugotos pagrindinės teisės į gyvybę ir žodžio laisvę, remiantis tarptautinėmis žmogaus teisėmis“, – pabrėžė A. Callamard ir I. Khan.

Ekspertės pridūrė, kad jos ir kiti jau ne vieną mėnesį reikalavo, kad Maskva užtikrintų „patikimą, skaidrų tyrimą, atitinkantį tarptautinius standartus“ ir kad jo išvados būtų viešai paskelbtos.

Jos apgailestavo, kad Rusijos vyriausybė iki šiol šio nusikaltimo rimtai netyrė.

Ekspertės reikalavo, kad A. Navalnas būtų „nedelsiant paleistas“, ir pabrėžė, kad Rusijos vyriausybė atsakinga už jo „globą ir apsaugą“, todėl jai tektų atsakomybė, jeigu opozicionieriui „būtų kaip nors pakenkta“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vėl "ekspertės"

ir net dvi ........galėtų padėt Navalnui pailsėti po eksperimentu ir teisinių ekspertizių kitais budais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS