JT vadovas paskyrė nepriklausomą komisiją UNRWA agentūrai Gazos Ruože įvertinti | kl.lt

JT VADOVAS PASKYRĖ NEPRIKLAUSOMĄ KOMISIJĄ UNRWA AGENTŪRAI GAZOS RUOŽE ĮVERTINTI

Pirmadienį Jungtinių Tautų (JT) vadovas Antonio Guterresas paskelbė sukūręs nepriklausomą komisiją įvertinti UNRWA – su sunkumais susidūrusią pagalbos palestiniečių pabėgėliams agentūrą.

 

UNRWA kaltinama, kad 12 jos darbuotojų dalyvavo „Hamas“ atakoje prieš Izraelį pernai spalio 7 dieną. Daugiau nei dešimt šalių, įskaitant JAV, Vokietiją, Didžiąją Britaniją, Švediją ir kitas, sustabdė agentūros finansavimą.

Naujajai nepriklausomai komisijai vadovaus buvusi Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna, ji dirbs su trimis Europos mokslinių tyrimų organizacijomis, sakoma JT pranešime. Tyrimo tikslas yra „įvertinti, ar agentūra daro viską, ką gali, kad užtikrintų neutralumą ir reaguotų į įtarimus dėl rimtų pažeidimų, kai jie padaromi“.

Kovo pabaigoje komisija turi pateikti JT generaliniam sekretoriui A. Guterresui tarpinę ataskaitą, o balandžio pabaigoje – galutinę ir, jei prireiks, rekomendacijas dėl agentūros mechanizmų „tobulinimo ir stiprinimo“. Šis vertinimas skiriasi nuo vidinio tyrimo, Jungtinių Tautų pradėto praėjusį mėnesį, kai kaltinimai 12-ai UNRWA darbuotojų buvo pateikti pirmą kartą.

Per ataką spalio 7 d. palestiniečiai teroristai nužudė iki 1 200 žmonių, daugiausia civilių. Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu praėjusią savaitę pareiškė, kad JT agentūra yra „visiškai infiltruota“ šios palestiniečių grupuotės, nuo 2007 m. valdančios Gazos Ruožą, narių. 

Nepriklausomą UNRWA vertinimą padės atlikti Švedijos Raoulio Wallenbergo institutas, Norvegijos Chr. Michelseno institutas ir Danijos žmogaus teisių institutas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Spenius

Dalbajobas tas jūsų Guteresas ir tiek žinių... Verkia už Palestiną, sušiktas pencinykas - matyt gerai moka jam islamo kariai, dėvintys moteriškus naktinius...

Pakrante

Tas nukvakes senis su savo sno eina velniop,iš jos jokios naudos,ten ruskiai pasakas seka,net vemti norisi !

Anonimas

. Putina,rufed su $ striuka,kominternas savu neapleidzia,tik ... ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS