JT vadovas: Rusijos aneksijos planams Ukrainoje nėra vietos šiuolaikiniame pasaulyje | kl.lt

JT VADOVAS: RUSIJOS ANEKSIJOS PLANAMS UKRAINOJE NĖRA VIETOS ŠIUOLAIKINIAME PASAULYJE

  • 0

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) ketvirtadienį pasmerkė Rusijos planus paskelbti apie okupuotų Ukrainos teritorijų aneksiją ir pavadino šiuos ketinimus „pavojinga eskalacija“, kuriai „nėra vietos šiuolaikiniame pasaulyje“.

„Bet koks sprendimas įgyvendinti Ukrainos Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporožės regionų aneksiją neturėtų jokios teisinės vertės ir turėtų būti pasmerktas“, – pareiškime nurodė A. Guterresas.

„Su tuo negalima taikytis“, – pabrėžė JT vadovas.

Anksčiau Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad keturios Ukrainos sritys, daugiausia kontroliuojamos Maskvos pajėgų, bus formaliai inkorporuotos į Rusijos sudėtį per penktadienį Kremliuje vyksiančią ceremoniją.

Pasak A. Guterreso, bet kokia užsienio valstybės teritorijos aneksija panaudojant jėgą tolygi JT Chartijos ir tarptautinės teisės pažeidimui.

Generalinis sekretorius pridūrė, kad daug kritikos sulaukę pseudoreferendumai minėtose srityse vyko viduryje karo, Rusijos ginkluotai okupacijos sąlygomis ir nesilaikant pačios Ukrainos konstitucinės sistemos.

„Jų negalima vadinti tikra liaudies valios išraiška“, – sakė jis.

„Rusijos Federacijai, kaip vienai iš penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių, tenka ypatinga atsakomybė laikytis Chartijos“, – pridūrė A. Guterresas.

„Bet koks Rusijos sprendimas imtis šių veiksmų dar labiau pakenks taikos perspektyvoms“, – nurodė JT vadovas.

Gairės: karas Ukrainoje, Antonio Guterresas, Rusijos planai, okupuotų Ukrainos teritorijų aneksija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS