JT žmogaus teisių vadovas: karas Gazos Ruože – parako statinė | kl.lt

JT ŽMOGAUS TEISIŲ VADOVAS: KARAS GAZOS RUOŽE – PARAKO STATINĖ

  • 2

Izraelio ir „Hamas“ karas Gazos Ruože yra parako statinė, galinti sukelti platesnio masto konfliktą Artimuosiuose Rytuose, pirmadienį pareiškė Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas).

Pasak jo, būtina padaryti visa, kas įmanoma, kad būtų išvengta platesnio konflikto.

„Karas Gazos Ruože jau sukėlė pavojingą plitimą kaimyninėse šalyse ir esu labai susirūpinęs, kad šioje parako statinėje bet kokia kibirkštis gali sukelti daug platesnį konfliktą“, – teigė V. Turkas savo pranešime Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybai.

„Tai turėtų pasekmių kiekvienai Artimųjų Rytų šaliai ir daugeliui už jų ribų“, – pridūrė jis.

V. Turko teigimu, konflikto išplitimo grėsmė labai reali vienu metu susiklosčius kelioms kritiškoms padėtims.

„Ypač didelį nerimą kelia karinė eskalacija Pietų Libane tarp Izraelio, „Hezbollah“ ir kitų ginkluotų grupių“, – sakė jis.

JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras nurodė, kad Libane jau žuvo kone 200 žmonių, o maždaug 90 tūkst. turėjo palikti savo namus ir išvykti į kitas šalies vietas.

Karas Gazos Ruože jau sukėlė pavojingą plitimą kaimyninėse šalyse ir esu labai susirūpinęs, kad šioje parako statinėje bet kokia kibirkštis gali sukelti daug platesnį konfliktą.

Taip pat padaryta didelė žala sveikatos apsaugos įstaigoms, mokykloms, gyvybiškai svarbiai infrastruktūrai.

„Incidentai, kai per atakas žuvo civilių, įskaitant vaikus, greitosios pagalbos medikus ir žurnalistus, turi būti nuodugniai ištirti, – sakė V. Turkas. – Būtina padaryti visa, kas įmanoma, kad būtų išvengta didesnio gaisro.“

Karą Gazos Ruože sukėlė precedento neturintis palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį spalio 7 dieną, kai žydų valstybėje buvo išžudyta apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo oficialūs skaičiai.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože dar liko apie 130 įkaitų, kurių mažiausiai 31, kaip manoma, buvo nužudytas.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 30 tūkst. 534 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tik

ta /statyne/ nuotolyniu budu valdoma tu paciu jt pso ir kt feikynes saikos demonu po /anunato/ priedanga ... gana siu kru su visais parazitais pizdinkit is zemes von kad nei smarves neliktu ... 3/2/1 BAIGTA =0

prie PARAKO statinės, su degtukais stovi JANKIAI,

ir tai kas vyksta GAZOS ruože -- kaltininkai yra JANKIAI.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS