JT žmogaus teisių vadovas lankosi Artimuosiuose Rytuose | kl.lt

JT ŽMOGAUS TEISIŲ VADOVAS LANKOSI ARTIMUOSIUOSE RYTUOSE

  • 0

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas lankosi Artimuosiuose Rytuose, didėjant susirūpinimui dėl Izraelio veiksmų Gazos Ruože, antradienį pranešė jo biuras.

JT žmogaus teisių vadovo kelionė surengta praėjus mėnesiui po to, kai „Hamas“ įvykdė daugiausiai aukų pareikalavusį išpuolį Izraelio istorijoje.

Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas) antradienį atvyko į Egiptą ir pradėjo penkių dienų vizitą regione, o trečiadienį planuoja apsilankyti Rafos sienos perėjoje tarp Gazos Ruožo ir Egipto, sakoma jo biuro pranešime.

Ketvirtadienį V. Turkas lankysis Amane, taip pat ketina vykti į Izraelį, okupuotą Vakarų Krantą ir Gazos Ruožą.

„Tai buvo ištisas mėnuo žudynių, nesibaigiančių kančių, kraujo liejimo, naikinimo, pykčio ir nevilties“, – sakoma V. Turko pareiškime.

„Žmogaus teisių pažeidimai yra šios situacijos paaštrėjimo priežastis; žmogaus teisės taip pat vaidina pagrindinį vaidmenį ieškant išėjimo iš šio skausmo verpeto“, – priduriama jame.

Spalio 7 dieną palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ surengė išpuolį, per kurį Izraelyje žuvo 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, o Izraelio kariuomenė nuo to laiko nepaliaujamai bombarduoja Gazos Ruožą ir pasiuntė į jį sausumos pajėgas.

Tai buvo ištisas mėnuo žudynių, nesibaigiančių kančių, kraujo liejimo, naikinimo, pykčio ir nevilties.

„Hamas“ valdomos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, įskaitant virš 4 tūkst. vaikų.

Didėjant tarptautinei kritikai dėl Izraelio karo veiksmų, JT generalinis sekretorius Antonio Gutteresas (Antoniju Guterišas) pirmadienį pareiškė, kad Gazos Ruožas tampa vaikų kapinėmis.

Daugiau nei 1,5 mln. Gazos Ruožo gyventojų paliko savo namus ir pasitraukė į kitas tankiai apgyvendinto palestiniečių anklavo dalis, o humanitarinės pagalbos vis dar nėra pakankamai.

V. Turko vizitas į regioną „vyksta tebesitęsiančios itin rimtos žmogaus teisių ir humanitarinės krizės sąlygomis“, pranešė jo biuras.

Pareiškime teigiama, kad vizito metu JT žmogaus teisių vadovas susitiks su vyriausybių pareigūnais, pilietinės visuomenės atstovais, nukentėjusiaisiais ir JT kolegomis dėl žmogaus teisių padėties regione.

Antradienį Kaire jis turi susitikti su Egipto užsienio reikalų ministru Samehu Shoukry (Samehu Šukriu), regiono pilietinės visuomenės organizacijų atstovais ir Arabų lygos vadovu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS