Jungtinė Karalystė ragina burti pasaulinę kibernetinio saugumo koaliciją | kl.lt

JUNGTINĖ KARALYSTĖ RAGINA BURTI PASAULINĘ KIBERNETINIO SAUGUMO KOALICIJĄ

Jungtinė Karalystė trečiadienį griežtai sukritikavo tokias šalis kaip Rusija, Kinija, Iranas ir Šiaurės Korėja dėl kibernetinių atakų ir paragino tarptautinę bendruomenę vieningai kovoti su internetinėmis grėsmėmis.

Užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas) pareiškė, kad norint sustiprinti kibernetinį saugumą prieš valstybinius subjektus ir nusikaltėlius, siekiančius pažeisti demokratines normas, būtina formuoti tarptautinę koaliciją.

Autoritarinės valstybės „nepaisydamos principų siekia savo piktavališkų tikslų“, sakė jis per virtualią konferenciją, organizuotą JK Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NCSC).

„Šie subjektai yra XXI amžiaus pramoninio masto vandalai. Jie nori pakirsti pačius mūsų demokratijos pagrindus“, – pridūrė sekretorius.

D. Raabo teigimu, vyksta „vertybių konfliktas“ tarp „atvirą visuomenę“ norinčių apsaugoti šalių ir valstybių, siekiančių „autoritarinės tarptautinės sistemos“.

Didžiojo septyneto (G-7), kuriam šiuo metu pirmininkauja Britanija, užsienio reikalų ministrai praėjusią savaitę paragino laikytis labiau suderinto požiūrio į pasaulinius pavojus, įskaitant kibernetines grėsmes.

Rusija ypač griežtai kritikuojama dėl įtariamo kišimosi Jungtinės Karalystės politiką, įskaitant 2019 metų visuotinius rinkimus ir 2014-ųjų referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės.

Veikėjai Rusijoje taip pat kaltinami mėginimais pavogti iš Britanijos, JAV ir Kanados laboratorijų gyvybiškai svarbios informacijos apie koronaviruso tyrimus.

Pernai britų parlamentarai užsipuolė vyriausybę dėl nesugebėjimo ištirti potencialaus Rusijos kišimosi į JK politiką, įskaitant veiksmus, susijusius su 2016 metų „Brexito“ referendumu.

Kovą paviešintos ilgai lauktos gynybos apžvalgos autoriai pasiūlė investuoti daugiau lėšų į Britanijos kibernetinio karo pajėgumus.

D. Raabas pabrėžė: „Kai tokiose valstybės kaip Rusija leidžia nusikaltėliams ir gaujoms veikti iš savo teritorijos, joms tenka atsakomybė patraukti tas gaujas baudžiamojon atsakomybėn, o ne suteikti joms prieglobstį.“

„Pasitelkiame savo pajėgumus, nes jie yra būtini, norint apginti mūsų piliečius ir apsaugoti tarptautinį bendradarbiavimą; mūsų varžovai naudojasi savo galiomis, kad vogtų, sabotuotų ir apiplėštų tarptautinę sistemą“, – tvirtino britų diplomatijos vadovas.

D. Raabo duomenimis, NCSC per praėjusius metus sureagavo į 723 rimtus incidentus – tai yra didžiausias jų skaičius nuo šio centro įkūrimo prieš penkerius metus. Taip pat buvo užkirstas kelias 700 tūkst. interneto sukčiavimo atvejų.

Londonas uždraudė kinų telekomunikacijų milžinei „Huawei“ dalyvauti diegiant Britanijoje itin spartaus 5G plačiajuosčio ryšio tinklą, Vašingtonui išsakius susirūpinimą dėl Pekino šnipinėjimo.

Jungtinės Valstijos neseniai irgi susidūrė su virtine kibernetinių išpuolių, įskaitant praėjusią savaitę įvykdytą ataką prieš kuro tiekimo sistemą, taip pat plataus masto įsilaužimą į programinės įrangos įmonės „SolarWinds“ tinklus.

Mažiausiai 30 tūkst. JAV organizacijų tapo kibernetinių atakų taikiniais, įtariamiems Kinijos šnipams įsilaužus į IT milžinės „Microsoft“ elektroninio pašto serverius.

Anot D. Raabo, Britanija taps pirmaujančia kibernetinė galybe ir kartu su sąjungininkėmis sukurs virtualią erdvę, „kuri yra laisva, atvira ir naudinga visoms šalims bei visiems žmonėms“.

Sekretorius taip pat paskelbė apie 22 mln. svarų (25,6 mln. eurų) vertės investavimo programą, skirtą padėti Afrikos ir Azijos šalims sustiprinti savo kibernetinio saugumo pajėgumus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS