Jungtinės Karalystės leiboristai palaikys pasilikimą ES ir antrą referendumą | kl.lt

JUNGTINĖS KARALYSTĖS LEIBORISTAI PALAIKYS PASILIKIMĄ ES IR ANTRĄ REFERENDUMĄ

  • 1

Didžiosios Britanijos pagrindinė opozicinė Leiboristų partija antradienį pirmą karą besąlygiškai pritarė, kad būtų organizuojamas dar vienas referendumas, per kurį ji palaikytų Jungtinės Karalystės pasilikimą Europos Sąjungoje.

Kas belaimėtų Konservatorių partijos lyderio rinkimus ir taptų naujuoju vyriausybės vadovu, leiboristai sieks, kad bet koks vyriausybės ir ES pasiektas susitarimas būtų pateiktas plebiscitui, suteikiant galimybe balsuoti ir už pasilikimą, o leiboristai jį rems, nurodoma partijos pranešime.

„Brexit“ klausimas suskaldė Leiboristų partiją. Dauguma jos rinkėjų iš darbininkiškų rajonų balsavo už išstojimą iš ES per 2016 metų „Brexit“ referendumą. Tačiau dauguma parlamentarų leiboristų tvirtai pasisako už pasilikimą Bendrijoje.

Partijos lyderis euroskeptikų veteranas Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) ilgai priešinosi spaudimui surengti dar vieną balsavimą, tačiau ir jis nusileido, kai pirmadienį su leiboristais susijusios profesinės sąjungos susitarė palaikyti šį žingsnį.

Nuo šiol Leiboristų partija turės dvi galimybes: pasisakyti už pasilikimą Europos Sąjungoje, atmetant išstojimą be jokios sutarties, arba pritarti konservatorių pasiektam susitarimui. Vis dėlto jeigu Leiboristų partija perimtų vadovavimą vyriausybei iki Britanijos išstojimo termino, jos tolesnė pozicija priklausys nuo to, kokią sutartį ji galėtų sudaryti su Briuseliu.

Baimė dėl skyrybų „be sutarties“

Anksčiau Leiboristų partija laikėsi pozicijos, kad privalo gerbti 2016 metų referendumo rezultatus, bet chaotiškas išstojimo iš ES procesas padrąsino pasilikimo šalininkų stovyklą.

„Leiboristai kaip demokratai pripažino 2016 metų referendumo rezultatą“, – rašė J. Corbynas partijos nariams adresuotame elektroniniame laiške.

„Mūsų 2017 metų programoje Leiboristų (partija) taip pat įsipareigojo priešintis „Brexit“ be sutarties ir torių „Brexit“ planams“, – pridūrė jis ir paragino būsimą premjerą surengti naujus visuotinius rinkimus.

Šį mėnesį konservatorių premjerė Theresa May (Tereza Mei) atsistatydina, nes jai nepavyko įtikinti Bendruomenių Rūmus pritarti jos vyriausybės ir Briuselio sudarytam skyrybų planui.

Abu kandidatai į jos postą – Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ir Jeremy Huntas (Džeremis Hantas) – sako, esantys pasiruošę išvesti JK iš ES be jokio susitarimo iki spalio 31 dienos.

Tačiau dauguma parlamento narių, įskaitant leiboristus, pasisako prieš išstojimą be sutarties, baimindamiesi tokio poelgio skaudžių pasekmių šalies ekonomikai.

Nė vienas iš kandidatų į premjerus nepalaiko antro referendumo idėjos.

Daugelis Vestminsteryje mano, kad užsitęsus šiai politinei aklavietei pirmalaikiai rinkimai bus neišvengiami.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Alis...

Dieve, apšviesk jiems protą... reikia pasilikti,- nėr kur eiti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS